Kína éhezik: csak 2019 végére tudja felfuttatni a baromfitermelést

Agrárszektor
A budapesti Vajdahunyad várában tartott múlt heti konferencián a holland Rabobank vezető elemzője, Nan-Dirk Mulder a baromfihús világpiaci kilátásairól beszélt. Kiderült, Európa nyugati fele már nemigen tudja fokozni termelését, viszont Kelet-Európában még van tér a növekedésre. A világpiaci folyamatokra erősen hatnak a kereskedelmi egyezmények és vámháborúk, valamint az állatjárványok. Európa most profitál a kínai gondokból, de hosszabb távon a magas termelési költségek veszélyeztethetik a világpiaci pozícióit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A budapesti Vajdahunyad várában tartott múlt heti konferencián a holland Rabobank vezető elemzője, Nan-Dirk Mulder a baromfihús világpiaci kilátásairól beszélt. Az állati fehérje piacának specialistája rámutatott: a baromfiból egyre jobban meg lehet élni, ami egyrészt a takarmányárak stabilizálódásának, másrészt a helyettesítő termékekhez képest alacsony költségének, harmadrészt a fogyasztók kedvező megítélésének köszönhető. Ezen felül most kivételesen élénk a keresleti oldal, ami a Kínában dúló afrikai sertispestisre vezethető vissza.

Kína sertéshús-előállítása 25-30 százalékkal csökken 2019-ben a Rabobank elemzője szerint a vírus miatt. A kieső mennyiséget képtelenség hazai és import disznóhúsból fedezni, ezért a csirkehús fogyasztása és behozatala meglódul. A keresleti piac már érvényesül e két húsféleség európai árában. Kína nagyszülőpárok vásárlásával és új keresztezési programmal igyekszik minél gyorsabban felfuttatni a csirkehús-előállítást, de ettől számottevő eredmény csak az év végére várható.

Az elmúlt 5 évben világszinten 15,1 millió tonnával nőtt a baromfihús fogyasztása, miközben a sertésé csak 7,7, a marháé 4,3, a juhé 1,3 millió tonnával bővült. Az Európai Unión belül 3,2 millió tonnával emelkedett a húsfélék iránti kereslet, a növekedés 60 százaléka a baromfi-fogyasztás emelkedésének köszönhető. 

A világpiaci kereskedelmen belül viszont még mindig a marhahús játsza a főszerepet, részsedése a világforgalomból mintegy 16 százalékos. A baromfihús a második helyen áll szűk 11 százalékos részsedéssel, a sertéshús pedig 7 százalékát teszi ki a globális húskereskedelmnek. A juhhús forgalma is nagyobb ennél, a kereskedés mintegy 9 százaléka köthető hozzá.

Nan-Dirk Mulder hangsúlyozta: Kínában óriási növekedési potenciálja van a csirkehúsnak. Az éves egy főre eső fogyasztás pillantnyilag alig 14 kilogramm, miközben Szingapúrban a magyar fogyasztáshoz hasonló, a 32 kilogrammot is meghaladó a fogyasztás, Malajziában pedig a 40 kilogrammot is átlépi. Ám míg sertéshúsból az EU 2015 óta vezető pozíciót tölt be a világpiacon, addig csirkehúsból Brazília látszik verhetetlennek, húsbotrányai miatt azonban a nyugati piacok egyre inkább elzárkóznak előle. Európában tavaly állt elő az a szokatlan helyzet, hogy Thaiföldről már több baromfitermék lépett be az öreg kontinensre, mint Brazíliából. A dél-amerikai ország nagy előnye viszont, hogy közvetlenül eléri Kínát, míg Európa inkább csak "kerülő utakon", például Hongkongon keresztül jut be ide.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Rabobank elemzője szerint az európai húselőállítás 2017 és 2022 között mérsékeltebb ütemben fog nőni, mint az előző 5 évben. A baromfitermelés bővülése a korábbi 3,1 százalékos mértékről 1,3 százaklékosra fékeződik, a marha- és a sertéshús előálllítása pedig szinte változatlan szinten marad (0,2, illetve 0,1 százalékos növekedés). A termelésbővülés elsősorban Kelet-Európában következik be, ahol a termelési költségek messze a nyugat-európai szint alatt vannak (kivéve Csehországot). 2012 óta Lengyelországban, Magyarországon és Romániában ugrott meg leginkább a baromfihús előállítása. Erre nagy szüksége is van Európának, mivel baromfihúsból 2022-ben 1,4 millió tonnával többet igényel majd, mint 2017-ben. Sokat mond a világpiaci versenyesélyekről az alábbi Rabobank-elemzés, amely a termelési költségeket szemlélteti.

Eszerint a magyar és a lengyel termelés ráfordításigénye közel azonos, viszont mindkettőnké 20 százalékkal drágább, mint az ukrán baromfi-előállítás költsége.

Mint ismeretes, Európa szabadkereskedelmi egyezményt kötött keleti szomszédunkkkal, ami azonnal megdobta az innen érkező baromfimennyiséget. A helyzet kisebb konfliktust is okozott a felek között, ami a kereskedelmi megállapodás kvótapontjainak újraírásával végül elsimult.

EZ IS ÉRDEKELHET

A holland elemző végül azzal zárta előadását, hogy az európai baromfihús-előállítás jövedelmezősége 2013 óta folyamatosan javul, és az ágazatnak a világpiaci kihívások ellenére minden oka megvan az optimizmusra. Az öreg kontinens stabilan a világ harmadik legnagyobb baromfihús-exportőre, a keleti blokknak pedig kiváló adottsági vannak a további termelésbővülésre.

EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?