Kevesebb a sertés, mégis mérséklődik az ára - Itt a csúcs?

agrarszektor.hu
Hazánkban a sertés átvételi ára a németországihoz igazodik, ahonnan azonban rossz hírek érkeznek. Hiába csökken a kínálat, a kereslet nem úgy alakul, ahogy várták, ezért nincs mozgástere az áraknak sem. A vágóhidak ismét csökkenték az elkövetkező hetekre kínált áraikat. Itt a trendforduló nálunk is?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németországban folytatódik a trend: csökken a sertésállomány. A legutóbbi, májusi összesítés alapján már 4,6 százalékkal volt kevesebb anyakoca az országban, mint egy évvel ezelőtt. Nemcsak kevesebb a jószág, de a nagy melegben lassabban is nőnek, leadáskor pedig kevesebbet is nyomnak az állatok. Ennek ellenére a kereskedők mérsékelt értékesítési lehetőségekről beszélnek, nem érezni a piacon, hogy csökkent volna a sertéshús mennyisége. A vágóhidak ezért ismét lejjebb vitték az átvett sertésekért kínált árat, ami a 31. héten már 6 százalékkal lesz alacsonyabb, mint a 25. héten mért csúcs volt.Úgy tűnik, visszatérünk a normál piaci "menetrendhez".

Csak Bajorországban látszik stabilnak a piaci helyzet, ahol a legtöbb "Wurst", azaz grillkolbász fogy a nyári szezonban. A kerti partik időszaka azonban még csak most kezdődött el, a németeknél a nyaralás csúcsidőszaka az augusztus lesz. Az üzletekben már intenzíven reklámozzák a grillezéshez szükséges termékeket, amitől a belső fogyasztás fellendülését várják. Az export ugyanis nem a várt ütemben bővül, Kína ugyanis nagyon sokáig kitartott meglévő készleteivel és gyorsan emeli baromfihús-előállítását. Az ottani fogyasztást erősen visszafogta az árak emelkedése is.

Mindez a magyarországi sertésátvételi árakra is hatással lesz. A 28. héten (július közepén) 586 forintot fizettek az "E" minőségű sertés kilójáért hasított melegsúlyban, ami ugyan 25 százalékkal volt magasabb a tavaly ilyenkorinál, de a 27. hetihez képest már fél százalékot sem emelkedett. Lehetséges, hogy az augusztusi grillszezon - párosulva a kínálat csökkenésével - rátesz még pár forintot az átvételi árra, de korántsem biztos, hogy így lesz. Valahol a csúcs közelében jár már az ár.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?