Őrült rallyban van a sertésexport

agrarszektor.hu
Míg Európa Kínába szállított 43 százalékkal több húst, addig Magyarország Romániába növelte 42 százalékkal az élősertés kivitelét ebben az évben. A jelenség mögött az afrikai sertéspestis áll. 22-25 százalékkal drágább most a sertés, mint egy évvel ezelőtt, de a nyugat-európai átvételi árak már azt sugallják: elértük a csúcsot - derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az OECD-FAO középtávú projekciója szerint a világ sertéshús-termelése 8 százalékkal 129 millió tonnára emelkedhet 2028-ra a 2016-2018 közötti évek átlagához viszonyítva. A fejlődő országok kibocsátása 10 százalékkal bővülhet, míg a fejlett országokban ennél kisebb (+5 százalék) mértékű növekedés várható. A szakértők a globális sertéshús-kereskedelem élénkülését vetítik előre a következő tíz évben: az export és az import egyaránt 11 százalékkal emelkedhet. A nagy sertéshús-kibocsátó országok (Kína, USA, Brazília, Vietnám, Oroszország) növelheti termelését, az Európai Unióban számottevő változásra nem számítanak a szakértők.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Európai Unió 3 millió tonna (+12 százalék) sertéshúst exportálhat az idén és 3,4 millió tonnát 2020-ban.

2019 első 5 hónapjában az export 43 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 43 százalékkal több, 813 ezer tonna uniós sertéshús került.

További nagy célpiac Japán (203 ezer tonna), illetve Dél-Korea (140 ezer tonna). Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,77 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2019 júniusában, 22 százalékkal nőtt egy év alatt. A trendforduló azonban már megtörtént: az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége 2,3 százalékkal csökkentette a sertések átvételi árát 2019 29. hetében az egy héttel korábbihoz viszonyítva.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 42 százalékkal nőtt 2019 január-áprilisában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Az afrikai sertéspestissel sújtott Románia több mint a kétszeresére növelte a Magyarországtól vásárolt sertések volumenét.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 576 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 júniusában, ami 25 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az áremelkedés megtorpanóban van - ahogy ennek előszelét a nyugati árakban már láttuk is.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?