Undorító bűz lepte el Budapestet: mutatjuk, mi állhat a háttérben

agrarszektor.hu
Tegnap óta iszonyatos bűz terjeng a fővárosban és környékén, azt azonban egyelőre senki nem tudja, hogy pontosan honnan ered a kellemetlen szag. A szagterhelés lehetséges forrása leginkább az ammónia lehet, de talán fontosabb kérdés az, hogyan került most a levegőbe? Az egyik lehetséges kibocsátó a mezőgazdaság lehet. Sorra vesszük, mi ennek a realitása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mi bűzölöghet?

A mezőgazdasági eredetű, "szagos" gázok közül első helyen az ammóniát kell megemlítenünk. Ez a szúrós szagú, nagy mennyiségben könnyezést, tüsszögést kiváltó gáz az ürülék elbontása során a benne található fehérjéből képződik. A hígtrágyából nagy eséllyel szabadul fel ammónia, hiszen ebben a szén-nitrogén aránya az utóbbi javára billen el, így a baktériumok nehezebben bontják. A szalmás almon sokkal gazdagabb a mikrobiális élet, így ennek a szaga is más.

A kénhidrogén jellegzetesen záptojás szagú, erősen mérgező gáz, forrása ennek is elsősorban a hígtrágya. Nagy mennyiségben akár légzőszervi bénulást is okozhat. (Normális esetben sem ember, sem állat nem találkozik ilyen koncentrációval.)

 A sertés hígtrágyájából oxigénszegény körülmények között és 30-32 fokos melegben - azaz éppen ilyen időben, mint amit most látunk - nagy mennyiségben szabadul fel a metán is. Ennek azonban nincs szaga, amiatt szoktunk panaszkodni rá, mert erősen üvegházhatású gáz. A Föld egészét tekintve a kérődző állatok emésztése során szabadul fel a legnagyobb mennyiségben.

Sertés-hígtrágya - nagy bűzforrás (Fotó: shutterstock)

Hogy kerülhetett a levegőbe?

A fentebb említett mezőgazdasági eredetű gázok közül a  szabad természetben leggyakrabban az ammóniával találkozhatunk, akkor, amikor a szerves vagy hígtrágyát kiviszik a földekre. Ennek éppen most van az ideje: az őszi vetésű növényeket már betakarították, a helyükre leghamarabb csak augusztus végén kerülnek újak. Így csupasz tarlóra lehet kijuttani az állatállomány alatt már fél éve halmozódó trágyamennyiséget. (Ezek zárt, betonfalú trágyatárolók, a településen belül nem érződik a szaguk.)

Ennek a termelés oldaláról nincs semmi akadálya. Alapesetben a rendelet csak azt tiltja, hogy október 31-től február 15-ig - amikor jellemzően fagyos, vizes a talaj - nem lehet trágyázni. Van továbbá néhány szabály a terület maximális lejtésére és az élővizektől való távolságra, illetve arra, hogy szerves formában hektáronként maximum 170 kg/ha nitrogénmennyiség juttatható ki a  földekre. Vagyis trágyázni szabad is és lehet is ilyenkor. A kérdés inkább az, hogy hogyan érdemes.

Csökkenthető a bűz?

Egy dolog a trágyázás technikája és másik, hogy az együttélés szabályait mennyire rúgjuk fel vele. A bűzkibocsátással járó tevékenységeket a környezethasználati engedély megadásakor vizsgálja a hatóság. A bűz forrása, azaz a telep körül elegendően nagy szokott lenni a védőzóna ahhoz, hogy a trágya szagát ne érezze a település. Más kérdés, hogy amikor a trágya kikerül innen, azt bizony érezhetjük néhány napig. A szaghatás mértéke függ a kezelt terület nagyságától, a trágya milyenségétől, a hőmérséklettől és a persze a széliránytól.

Ettől függetlenül a  termelőnek óriási szerepe van abban, hogy mennyire fogják a környékbeliek megérezni azt, hogy trágyázott. Mint mondtuk, az almos trágya csak egy kicsit büdös, amivel igazán gond lehet, az a hígtrágya. Ezt kétféleképpen tudják kiadni a  földekre, miután a harmadik - legszagosabb módszert - 2016-ban betiltották. Ez egy  ütközőlapos felszíni terítőszerkezet volt, amely a levegőben szórta szanaszét a trágyát, ami egyrészt akár 70%-os nitrogénveszteséggel is járt ilyen melegben, másrészt erős szaghatása volt. Nem volt jó sem a termelőnek, sem a környezetnek. Reméljük, a mostani budapesti bűz nem egy illegálisan alkalmazott trágyaszóró miatt terjeng...

A másik módszer a csúszócsöves rendszer: ilyenkor a trágyakijuttató csövek sávokban, akár 36 méter szélességben siklanak a tartálykocsi mögött, csak a felszínnel érintkeznek. Kisebb a nitrogénveszteség és a szaghatás is. A harmadik módszer közvetlenül a földbe injektálja vagy kavarja bele az anyagot - ez a legtakarékosabb és leginkább környezetbarát megoldás. Persze jóval drágább is, mint az előbbi.

A budapesti bűz forrása lehet bármilyen más szerves anyag bomlásával keletkező gáz is, de az biztos, hogy a hátterében csakis egy illegális módszer lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06