Bajban vagyunk: sok szuperbaktérium Magyarországon a legelterjedtebb

agrarszektor.hu
Új ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikum-rezisztanciáról és annak veszélyeiről. A Nébih hírét szemléztük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az antibiotikumok indokolatlan, illetve helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek velük szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek kevésbé lesznek hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. Ez pedig különösen érzékenyen érintheti Magyarországot, mivel az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint hazánk a negyedik helyen áll az egységnyi állati termékre vetített antibiotikum-felhasználás rangsorában, mivel az állatorvosok gyakran az egész állománynak felírják azt a gyógyszert, amire csak egy kisebb csoportnak lenne szüksége.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi, monitoring vizsgálati eredményei arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb. A probléma súlyosságát felismerve 2019 szeptemberében a Nébih az Agrárminisztériummal közösen új ismeretterjesztő és szemléletformáló programot indított, valamint egy a program céljaival összehangoltan működő honlapot is megalkotott, "Meddig hat?" címmel. Az oldalon több irányból lehet tájékozódni az antibiotikum-rezisztenciáról. A honlap arra vállalkozik, hogy közérthető formában fogja átadni a szakmai és hiteles forrásokból származó, széles spektrumú ismereteket a témában.

A honlapon megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák az állategészségügy helyzetéről, valamint az állati és emberi egészség közötti összefüggésekről is felvilágosítással fog szolgálni. A közreadott ismeretanyag egyik legfontosabb része az az új animációs kisfilm, amelyet a YouTube-on publikáló Zállatorvos (dr. Simanovszky Zoltán) készített a Nébih felkérésére.

A Nébih az ősz folyamán a saját és a Szabad a gazdi állatvédelmi program Facebook-oldalain fogja népszerűsíteni az új kezdeményezést, valamint egy, az antimikrobiális rezisztencia működésének, kialakulásának jobb megértését segítő, edukatív kvízjáték-sorozatot is indítani fog a témában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?