Megszólalt a szakember: súlyos problémák sújtják a magyar vadgazdálkodást

Megszólalt a szakember: súlyos problémák sújtják a magyar vadgazdálkodást

agrarszektor.hu
A modernkori vadgazdálkodás kulcsa, hogy a vadállományt is megújuló természeti erőforrásként kezeljük. Éppen ezért fontos, hogy egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállományt tartsunk fenn Magyarországon, mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a vadgazdálkodás aktuális kérdései című konferencián, a FEHOVA kiállításon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A változó környezeti viszonyok érintik hazánkat, és ezáltal a vadon élő állatok élőhelyét is - írja közleményében az Agrárminisztérium. Megóvásuk érdekében szükség van az ágazatok közötti együttműködésre, ami lehetővé teszi az ökológiai szempontú vadgazdálkodást, az élőhelyfejlesztési programok megvalósítását, a vizes élőhelyek megóvását vagy éppen az inváziós fajok visszaszorítását. A korszerű vadgazdálkodásban a természet és az élőhely védelme a mindennapi munka része, hívta fel a figyelmet az agártárca államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett konferencia megnyitóján.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Zambó Péter elmondta, az elmúlt években számos döntés segítette az ágazatok közti összhang megteremtését. Sok új kihívással és problémával szembesült az ágazat a belterületre egyre nagyobb számban beköltöző vadfajoktól kezdve az afrikai sertéspestisig, az aranysakál elszaporodásától az alföldi őzek pusztulásáig, a dámbikák agancstő gyulladásától az apróvad állomány fogyatkozásáig. Az Agrárminisztérium aktívan részt vesz a megoldások keresésében, többek között a tájegységi fővadászi rendszeren keresztül, illetve támogatja a felsorolt problémákkal kapcsolatos monitoring programokat és kutatásokat. Az államtitkár kitért rá, hogy a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás jó alkalom lesz arra, hogy bemutathassuk a magyar vadgazdálkodás nemzetközi elismerést is kivívó, közösen elért eredményeinket.

Zambó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a természeti erőforrások megőrzésére és fenntartható hasznosítására. Ezért tartoznak a tárcán belül egy államtitkársághoz a legfontosabb természethasznosítási formák, az erdő-, a vad- és a halgazdálkodás, valamint az agrárgazdálkodás alapjait jelentő termőföld kezelésével kapcsolatos kérdések. Ezen szakterületek fontosságát mutatja az is, hogy február elejétől erdőkért felelős helyettes államtitkárság jött létre, melyet Szentpéteri Sándor erdőmérnök vezet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?