agrarszektor.hu • 2020. március 23. 15:30
A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontos hogy a vágóhidak, húsipari üzemek folyamatos működése az élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében biztosított legyen. Az élelmiszer-előállító létesítményekre, kiemelten a vágóhidakra és húsipari létesítményekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek betartása és dolgozók általi betartatása kiemelten fontos a jelenlegi járványhelyzetben - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Dolgozók:
- Csak egészséges emberek állhatnak munkába, ez vonatkozik az élőállattal és a vágott testekkel, húsokkal kapcsolatba kerülő - valamint a gépjárművel hússzállítást végző -dolgozókra is.
- Amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel - láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés - jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia, az újbóli munkába állása csak orvosi igazolással történhet.
- A dolgozónak folyamatosan tisztán, ápoltan kell a munkahelyén megjelenni.
- A munkavégzéshez folyamatosan - napi gyakorisággal és szennyeződés esetén -tiszta munkaruhát és védőeszközöket kell biztosítani.
- Dolgozó saját ruhát csak a munka/védőruhája alatt viselhet, és az nem lóghat ki a munkaruhája alól.
- A munkát csak alapos kézmosást követően kezdheti meg.
- Belépési pontokon, illetve minden munkaállomásnál kötelezően folyamatosan biztosítani kell a vállalkozónak a kézmosási és fertőtlenítési lehetőséget. Minden kézmosó helyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
- Amennyiben szennyeződött a dolgozó keze, eszköze, ezeket kötelezően tisztítani, fertőtleníteni, szükség esetén a munkaruhát cserélni kell.
- A WC-t és a dohányzó helyet csak ruhacserével lehet használni (pl. védőköpeny felvétele, vagy felső munkaruha levétele), előtte-utána el kell végezni a kézmosást, fertőtlenítést. A dolgozók oktatása során ezt ki kell hangsúlyozni.
- Védőeszközöket a vállalkozás eljárásaiban lefektetettek szerint kell viselnie - járvány esetén is kötelező a szájmaszk viselése minden olyan üzemi területen, ahol fogyasztásra kész terméket kezelnek, továbbá javasolt gumikesztyű használatának elrendelése ezeken az üzemi területeken.
- Meg kell határozni a szájmaszk és gumikesztyű, illetve egyéb védőeszköz cseréjének, vagy tisztításának/fertőtlenítésének idejét. Erre legalább szüneteket követően kerüljön sor.
- Aki légúti betegség tüneteit észleli magán, az általános személyi higiéniai előírások alapján sem állhat munkába, ez most hatványozottan érvényes.
- A higiéniai követelményekről kötelezően oktatást kell tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk (a dolgozók egészsége érdekében).
- Alapelvárás, hogy a dolgozó csak egészséges állapotban jelenjen meg munkahelyén. Jelen helyzetben azonban az üzemeltetőnek is fokozottan monitoroznia szükséges a dolgozók egészségi állapotát (pl. ha szükségesnek ítéli, hőmérőzze a dolgozókat és a betegség gyanúja esetén intézkedjen), továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
- A takarítást végző személyzetet is el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
- Ügyelni kell az árukiadásnál a fokozott higiéniára, a vágóhídi/ húsipari személyzet ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.
Dolgozói megbetegedés esetén:
- Amennyiben egy vágóhídi dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek, (hidegrázás, láz, erős köhögés, egyéb légzőszervi és mellkasi tünetek) a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét a felettese értesítése mellett, és fel kell vennie a kapcsolatot háziorvosával. Amennyiben erre nincs lehetőség, el kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől és mentőt kell hívni hozzá a szokásos eljárásrendnek megfelelően.
- Amennyiben az üzem dolgozójánál felmerül a koronavírus fertőzés NNK eljárásrend szerinti gyanúja, akkor az üzemben tartónak követnie kell a népegészségügyi hatóság utasításait
- A vágóhidak leállása, bezárása nem ajánlott. Azok az emberek, akik nem voltak kontaktusban az újfajta koronavírusban szenvedő betegekkel továbbra is folytathatják a munkavégzést.
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Járvány esetén javasolt további eljárások:
- Dolgozók hőmérsékletének mérése javasolt, mielőtt felvennék a munkát Az előállító létesítményekben a dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, de törekedni kell a javasolt legalább 1 méteres távolság biztosítására a dolgozók között.
- Korlátozni kell a dolgozók számát az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken.
- Kerülni kell a zsúfoltságot és nagy létszámú dolgozó jelenlétét a műszakváltásokkor, ezzel csökkenthető az esetleges keresztfertőzés az esetleges tünet nélküli hordozók esetében. Lehetőség szerint az egyes műszakok dolgozói ne találkozzanak egymással.
Környezet, berendezések, eszközök:
- Ésszerű határok közt csökkenteni kell a személyes kontaktust a más helyről érkezőkkel, a rakodásokat úgy kell szervezni, hogy az ilyen kontaktusból származó fertőzésveszély minimálisra csökkenjen.
- Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
- Fokozottan tisztán kell tartani a gyakran érintett felületeket, a szállítóeszközöket és a rakodótereket.
- A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
- A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.
Beszállítók:
- A járványhelyzet miatt előfordulhat, hogy a vágóhidaknak megnövekedett kapacitással vagy munkaerő átcsoportosítással kell működniük. Az átcsoportosítás során a fenti követelményeket be kell tartani és fokozottan ellenőrizni, kiemelten a kézmosást fertőtlenítést, védőeszközök cseréjét, mivel az átcsoportosított dolgozók jellemzően nem rendelkeznek megfelelő helyismerettel.
- A megnövelt kapacitást minden esetben egyeztetni kell az illetékes engedélyező hatósággal.
- Az új partnerek esetében mindenképp ellenőrizzék, hogy rendelkezik-e FELIR azonosító számmal.
Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
vágóhíd,
járvány,
húsipar,
üzem,
biztonság,
élelmiszer-előállítás,
előírás,
üzemeltető,
létesítmény,
koronavírus,