A koronavírus hazai állattenyésztésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakemberek

A koronavírus hazai állattenyésztésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökével folytatott podcast beszélgetését a hazai állattenyésztés helyzetéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A beszélgetés során a szakemberek elemezték a hazai állattenyésztés erősségeit és gyengeségeit, az ágazatban rejlő lehetőségeket és a meglevő problémákat. Ezen kívül szó volt arról is, hogy:

  • A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a tenyésztés szuverenitása kulcsfontosságú, a hazai tenyésztésre kell alapozni az ágazatot.
  • A járványhelyzet kikényszerítette az összefogást, ezt a jövőben is meg kell őrizni.
  • Háttérbe szorultak a "divatos" termékek (húspótlók, tejimitátumok), a fogyasztók "visszatértek" a hagyományos élelmiszerekhez.
  • Szintén a járvány hatásának tudható be, hogy valamennyi érintett országban a hazai termékek vásárlására ösztönzik a fogyasztókat. Látva a külföldi példákat, a vásárlói tudatosság fejlesztésére Magyarországon is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ehhez komoly segítséget adhat egy új védjegyrendszer.
  • A tavaly megszületett állattenyésztési törvény és a kapcsolódó jogszabályok sok esetben új helyzetet, de egyben új lehetőségeket is teremtenek.
  • A gyors intézkedéseknek köszönhetően a húsvéti bárányok nagy részét sikerült exportálni, de az árak csökkentek. A hazai juhtermék-fogyasztás minimális, azonban jó marketinggel ez számottevően növelhető lenne, ahogy az a hal esetében is történt.
  • Hazánk naponta 1 millió liter tejet exportál, ennek korábban mintegy felét Olaszországba. A dél-európai országba megindultak a szállítások, de a balkáni országokban és Romániában is sikerült piacokat találni. A spottej ára az ilyenkor megszokottnál jobban csökkent, a járvány hatásainak jobban kitettek azok, akik nem részei valamely integrációnak. A hazai feldolgozók fogadják a tejet, maradéktalanul eleget tesznek minden szerződésnek, és nem csökkentették az árakat. Az üzemek átálltak a tartósabb termékek gyártására.
  • A takarmány-alapanyagok és -kiegészítők ellátása biztosított. Ugyanakkor elengedhetetlen új hazai gyártókapacitások kiépítése.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Facebook-on is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással és Jakab Istvánnal is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatásairól.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?