Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A hazai baromfitenyésztés helyzetéről beszélgetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Ezen kívül szó volt arról is, hogy:
- A hazai baromfiágazat az állattenyésztésben a legnagyobb termelési értéket állítja elő. Csak az élő állatokat és az étkezési tojást számolva ez eléri a 320-330 milliárd Ft-ot, a feldolgozott termékek értéke ennek a duplája. A magyar vágóállat-termelés kétharmadát a baromfiágazat adja.
- A baromfiágazatban meghatározó a hazai tulajdon, a szektor eredményessége a nagyfokú integrációnak köszönhető.
- Az ágazat közvetlenül és közvetve 50-60 ezer embernek ad munkát. A munkaerő-szükséglet termékpályánként változó: a csirkehizlalás jelentős mértékben automatizált, a víziszárnyas-tenyésztés viszont sok kézi munkaerőt igényel.
- Magyarország önellátottsága baromfitermékekből megközelíti a 180 %-ot. A hazai egy főre eső éves baromfihús-fogyasztás a 90-es évek derekától megelőzi a sertéshúsfogyasztást, jelenleg előbbi 30 kg-ra, a sertéshús-fogyasztás pedig 25 kg-ra tehető.
- A koronavírus-járvány mellett a madárinfluenza megjelenése is sújtja az ágazatot, főleg az alföldi termelőket. Eddig 2 millió szárnyast kellett a védekezés miatt leölni. Ennek hatásai hónapokig érezhetőek lesznek, egy olyan régióban, ahol sokaknak a baromfitartás jelenti a megélhetést.
- A hazai víziszárnyas-ágazat globális szinten is meghatározó, a húskibocsátást tekintve Európában a második helyen áll, míg libamájtermelésben világelső. Ezen termékek 70-80 %-a - a koronavírus-járvány miatt most eltűnt - HoReCa szektorban talált piacra. Az ágazatnak sikerült kihevernie a Négy Mancs offenzívája által okozott károkat, de folyamatosak az ilyen jellegű támadások.
- A koronavírus-járvány miatt - a felvásárlási láznak köszönhetően - előbb hiány keletkezett csirkehúsból, most pedig inkább kínálati piac van, szerte Európában, ez lenyomja az árakat.
- A kedvezőtlen gazdasági hatásokat a csirke- és pulykaágazatban a termelés - kompenzáció melletti - mérséklésével, a HoReCa szektor beszállítóinál pedig a turizmus-vendéglátás szereplőinek nyújtott gazdaságvédelmi intézkedések termelőkre való kiterjesztésével lehetnek mérsékelni.
A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal és Zászlós Tiborral beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra, illetve élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásairól.