agrarszektor.hu • 2020. november 14. 11:00
A húsnál és a növényi fehérjénél is fenntarthatóbb és egészségesebb lenne a tudósok szerint, ha légylárvát ennénk.
Magasabb a légylárva cinktartalma, mint a húsé, és több benne a kalcium, mint a tejben. Ráadásul kevesebb, mint fél hektáron tenyésztett katonalégylárva több fehérjét tartalmaz, mint 1200 hektáron nevelt szarvasmarha vagy 52 hektárnyi szója - sorolják a Queensland egyetem kutatói egy új tanulmányban, miért is kellene légylárvát ennie az embereknek.
A tudósok egy új kutatása a rovarok fogyasztását vizsgálta meg, amely az elmúlt időszakban fenntartható opcióként és potenciális fehérjeforrásként már többször felmerült - írja a HVG. A katonalégy egyébként hulladékot eszik és az állateledelként már hasznosítják. A kutatók szerint azt, hogy a nyugati emberek rovarokat egyenek, csakis az akadályozza meg, hogy nem tekintenek ezekre élelmiszerként, holott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint a rovarok két milliárd ember étrendjének a szerves részét képezik már a Földön.
Címlapkép forrása: (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)