Aláírták: a Nemzeti Ménesbirtok is részt vesz az állatorvosi képzés erősítésében

Aláírták: a Nemzeti Ménesbirtok is részt vesz az állatorvosi képzés erősítésében

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel pénteken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lázár János, állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos a megállapodás alkalmából tartott online sajtótájékoztatón elmondta: a kormány célja egy "agrárfordulat" elérése, ehhez pedig szükség van az állattenyésztés megerősítésére. A kormánybiztos szerint az állattenyésztés fejlesztéséhez három dolog kell: politikai szándék, technológiai váltás és oktatás, utóbbiban kulcsszerepe van az állatorvosi képzésnek. Fontos, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen minél többen a haszonállatok felé forduljanak a kisállatokkal szemben.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a megállapodás célja, hogy a létrejövő együttműködésnek köszönhetően, az állatorvostan-hallgatók megismerhessék a gazdasági haszonállatok és lovak tartását, az állattartás gyakorlati technológiai elemeit, menedzsmentjét és munkafolyamatait, továbbá, hogy a legmodernebb, 21. századi technológiát képviselő, robottechnikát alkalmazó nagyüzemi tejelő tehéntartás, a tradicionális és sportcélú lótartás, valamint a nagyüzemi juhtartás gyakorlatáról szerezzenek tapasztalatokat.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte: már évekkel ezelőtt elhatározták, hogy a hallgatóikat a magyar agrárium, az állattenyésztés szolgálatába próbálják állítani. Ezt csak akkor lehetséges, ha a hallgatók megismerik a haszonállatokat is, ehhez vezették be a hetesi szolgálatot a tangazdaságban az első és második egyetemi évben. A mezőhegyesi Ménesbirtoknak és az ott lévő modern tehenészeti telepnek köszönhetően a jövő technológiáit ismerhetik meg a hallgatók.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fogadja a hallgatókat, hetes váltásban tíz embert Mezőhegyesen, ahol a modern robottechnikára épülő tehéntartást, illetve a hagyományos lótartást alapjaiban ismerhetik meg. A harmadéves hallgatók ezt követően kezdik meg a klinikai tanulmányaikat - tette hozzá a rektor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?