agrarszektor.hu • 2021. július 10. 16:30
A Dr. Bata Zrt. olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő fejlesztésén dolgozik, amellyel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A több éves kutatási projekt eredményeképpen előállított termék környezetkímélő módon képes hozzájárulni a sertések antibiotikum nélküli felneveléséhez, a termelési paraméterek visszaesése nélkül - tudhattuk meg a vállalat közleményéből.
Az állattartók számára komoly kihívást jelent, hogy folyamatosan nő a kereslet az antibiotikum-mentes húsok iránt. A Dr. Bata Zrt. új, komplex takarmányadalékával úgy lehet biztosítani a sertések egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy az antibiotikumok használata hosszútávon mérsékelhető legyen, csökkentve ezáltal azok fogyasztóra, illetve környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását.
A 2017 végén indult kutatási projekt kezdetén a cég három - három prototípus terméket állított elő és biztosította tesztelésre a választási malacokkal, illetve hízókkal végzett kis létszámú etetési kísérletekhez. Az első két évben a prototípus takarmánykiegészítőket tesztelték, monitorozták a malacok tenyésztési, élettani, valamint mikrobiológiai paramétereit. A legjobb eredményeket hozó hatóanyaggal ökotoxikológiai vizsgálatokat végeztek, ezek igazolták, hogy takarmánykiegészítőként való alkalmazása a környezetkímélés céljából, az állatok hozamfokozásának visszaesése nélkül lehetséges. Emellett megfelelő alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott normál, cinkoxidos és antibiotikumos kezelésnek.
A nagyüzemi hízó kísérlet 2020-ban indult el, eredménye bíztató volt, a prototípus termék nagyüzemi körülmények között is képes volt a hízók termelési paramétereit szignifikánsan javítani. A termékre a Dr. Bata Zrt. gyártósort tervezett, majd sor került a legjobbnak bizonyult hatóanyagot tartalmazó készítmény receptúrájának rögzítésére és a gyártósor technológia megvalósítására. A prototípus termék a projekt során kiépített gyártósorral előállítható, stabilitási vizsgálatai ígéretesek, az egyéb toxikológiai vizsgálatok és fizikai-kémiai paraméter elemzések alapján regisztrálható az Európai Unióban, így forgalomba hozható.
A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlottak. A kutatás-fejlesztés a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program támogatásával valósult meg. A Dr. Bata Zrt. a kifejlesztett termék nemzetközi piacra juttatását, valamint annak valamennyi további feltételét saját erőből állja.