Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Durván megnőttek az élelmiszerárak az utóbbi időben, a gyümölcsök és a húsok is sokat drágultak. A gyümölcsöknél főként a leendő termés nagy részét elpusztító súlyos tavaszi fagykárok állnak a drágulás hátterében, míg a húsoknál a takarmányfronton tapasztalható áremelkedés okozza mindezt - közölte a HellóVidékkel Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke. Kiemelte, a termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest. A takarmányár pedig komoly kihatással van a hústermékek árára. Az állattenyésztés jelenleg nagyon nehéz helyzetben van emiatt. Akik levágatják az állatot, azoknál még képződik valamennyi hasznon, de a tenyészállat-értékesítésnél aligha. Sajnos az a tapasztalat, hogy a tenyészállat attól nem lesz drágább, hogy 30 %-kal drágábban etetjük.
Az alelnök beszélt az állattenyésztés és fenntarthatóság kapcsolatáról is. Elmondta, szerinte divatos vélekedés a húsfogyasztást hibáztatni a környezeti problémákért, de a vöröshúsok visszaszorításával semmi sem oldódna meg. A vörös húsok fogyasztása a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része, a szervezetünknek például szüksége van az úgynevezett hem vasra, amit leginkább a vöröshúsból tudunk hasznosítani. Az ember mindenevő, mindenre szükségünk van - tette hozzá.
A húsfogyasztást etikai szempontból is egyre többen ellenzik. Régóta vita tárgyát képezi, hogy az elfogyasztott állati termékek egyre emelkedő mennyisége nem túl kedvező sem az állatok jóléte, sem a környezet szempontjából. Süle Katalin szerint ezek gazdasági haszonállatok, ez a megnevezésük is, és azért tartjuk őket a mindenkori állatvédelmi és állathigiénés szabályok maximális betartása mellett, hogy elfogyasszuk őket, ez a természet rendje.
Az elnök a magyar termőföldek állapotával kapcsolatban kitért arra, hogy, ha egy uniós összehasonlítást nézünk, akkor láthatjuk, hogy a magyar termőföldek mennyivel jobb állapotban vannak, mint Európa más tájain. Ugyanakkor tény, hogy az éghajlatváltozás miatt elég kedvezőtlen folyamatokat indultak el nálunk is. Évről-évre egyre kevesebb a csapadék, erre válaszul meg kell teremteni az öntözés lehetőségét. Hangsúlyozta, a mezőgazdaság általi környezeti terhelés az ipari terheléshez képest tényleg elenyésző.
- közölte.
A teljes cikk a HellóVidék oldalán olvasható.