Madarak ezrei lehetnek veszélyben: ezt tedd, ha a fészekből kiesett fiókát találsz

Madarak ezrei lehetnek veszélyben: ezt tedd, ha a fészekből kiesett fiókát találsz

agrarszektor.hu
Ha fészekből kiesett fiókát találunk, akkor ne legyünk restek cselekedni! A szakemberek azt tapasztalják, hogy sokan nem merik megfogni a fiókát, mert attól tartanak, hogy a szülő nem fogja elfogadni utána, illetve otthagyják inkább a csupasz kis fiókát a tűző napon azzal a feltételezéssel, hogy majd jön a szülő, és felviszi a fészekbe - ez azonban nem így van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Székesfehérvár-Sukorói Vadmadárkórház arra hívja fel a figyelmet, hogy a madárszülőket nem zavarja, ha ember ért a fiókájukhoz, hiszen nem tudják a hónuk alá kapni és visszavinni a fészekbe a fiókát. Megemlítették azt is, hogy ha még fészekbe való, onnan kipottyant fiókát találtunk, akkor azt meg kell fogni, és nem szabad ott hagyni a tűző napon. A szakemberek azt is kihangsúlyozták, hogy ha megvan a fészek, akkor bizony a fiókát vissza kell tenni oda, és figyelni azt, hogy a szülők mennek-e etetni őt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha nincs meg a fészek: ebben az esetben azonnal gondoskodni kell róla,  mentőhelyre vinni, addig pedig meg kell próbálni etetni is. A szakértők szerint fiókánál nem szabad várni fél-egy napot a megoldással, mert nem lehet tudni, hogy mikor esett ki és mikor kapott utoljára enni. A "babák" nem bítják sokáig élelem nélkük, ezért nagyon gyorsan legyengülnek és elpusztulnak.  A vadmadárkórház munkatársai felhívták a figyelmet arra is, hogy azonnal cselekedni kell, és persze nem szégyen kérdezni, ezért fontos, ha valaki nem tud valamit, kérdezzen, a hozzáértők segíteni fognak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?