Dögevő méhek tartják lázban a szakembereket: erre még ők sem számítottak

agrarszektor.hu2021. november 28. 11:00

Costa Rica rovarvilágának különlegességei közé tartoznak a keselyűméhekként ismert dögevő méhek. Most pedig egy újabb elképesztő felfedezést tettek a kutatók az állatvilágban. Laura Figueroa, a Cornell Egyetem rovarkutatója és társai friss tanulmányukban az állatok emésztőrendszerét vizsgálták.

Az eredmények alapján a rovarok nemcsak nevükben és táplálkozásukban, hanem bélmikrobiomjukban is a keselyűkre emlékeztetnek. A csapat 159 példányt gyűjtött be, melyek pollent, döghúst vagy mindkettőt fogyasztottak. Az egyedek 9 nemzetség 17 faját képviselték -  írja a 24.hu a IFLScience alapján. A szakértők csalikat helyeztek ki, és meglepő felfedezésre jutottak. Quinn McFrederick, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a rovaroknak olyan kosárkáik vannak, amelyekben képesek elraktározni a húst, hasonlóan, ahogy pollenevő társaik a virágport.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

A keselyűméhek alkotják egyébként a méhek egyetlen ismert csoportját, amely bizony nem növény alapú táplálékokat fogyaszt. Az új vizsgálat alapján a dög-, a pollen- és a mindenevő méhek bélmikrobiomja nagyban eltér, a keselyűméheknél például gyakoriak a savas közeget szerető baktériumok. Az ilyen mikroorganizmusok vegetáriánus rokonaiknál nincsenek jelen. McFrederick szerint ezen baktériumok sokban hasonlítanak a keselyűk, hiénák és más dögevők emésztőrendszerében fellelhető mikrobákra. Az organizmusok valószínűleg a fertőzésekkel szemben védenek. Táplálkozásuk ellenére a keselyűméhek is előállítanak ehető mézet, ami az elmondások alapján kifejezetten ízletes.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hús, méz, méh, méhek, növény, tanulmány, virágpor, baktérium, húsfogyasztás, állatok, eredmény, táplálkozás, raktározás, bélflóra, rovarok, felfedezés, kutatók, érdekesség, növényi-alapú, állatvilág, emésztőrendszer, keselyű,