Ömlik a magyar sertéshús Romániába: de akkor mi kerül a hazai boltokba?

Ömlik a magyar sertéshús Romániába: de akkor mi kerül a hazai boltokba?

agrarszektor.hu
2021-ben a világ hústermelésének több mint egyharmadát a sertéshús tette ki. Az Amerikai Egyesült Államok sertéshústermelése csökkenő tendenciát mutat, miközben mind az élősertés, mind pedig a sertéshús behozatalára a növekedés a jellemző. Az Európai Unió növelte a sertéshús értékesítését a nemzetközi piacokon, ezzel pedig a legnagyobb exportőrré vált. Noha jelentősen csökkent a Kínába irányuló sertéshús-kivitel, a teljes exportnak több mint a fele még mindig oda fut be. Magyarországon csökkent az élősertés kivitele és behozatala, jelentős mértékben nőtt azonban a sertéshús exportja. A magyar sertéshús egy része jellemzően Romániába, Olaszországba és Horvátországba kerül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) novemberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ sertéshústermelése 122 millió tonna lehet 2021-ben, ami az előző évihez képest 11%-os növekedést jelentene. A sertéshús a világ hústermelésének 34%-át teheti ki az idén - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A legnagyobb sertéshús-előállítók továbbra is Kína (53,6 millió tonna), az Európai Unió (23,6 millió tonna), az Egyesült Államok (12,5 millió tonna), Brazília (4,7 millió tonna) és Oroszország (4,4 millió tonna) maradhatnak. A sertéshús globális kereskedelme kismértékben élénkülhet az idei esztendőben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb sertéshúsimportőr továbbra is Kína maradhat 4,9 millió tonna körüli behozatallal, a legnagyobb exportőr pedig az Európai Unió lehet 5,8 millió tonnával.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) novemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4%-kal mérséklődhet 2021 negyedik negyedévében a 2020 október-decemberében előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 12%-os emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 3,5%-kal, a sertéshús értékesítése pedig 2%-kal csökkenhet a nemzetközi piacon. Az USA élősertés-importja és sertéshús-behozatala egyaránt bővülhet a jelzett időszakban 18%-kal, illetve 31%-kal.

Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2%-kal mérséklődött 2021 január-októberében a 2020 január-októberi volumenhez képest. A vágások száma szintén 2%-kal csökkent, a vágóhidakra kerülő sertések átlagos élősúlya nem változott a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,62 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, ez 8%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazíliában a sertés ára (10,17 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 18%-kal volt alacsonyabb 2021 novemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában.

Az Európai Unió sertésexportjának nagyja még mindig Kína felé irányul

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió közel 9%-kal több, 4,1 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első kilenc hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 53%-a (2 millió tonna) Kínába irányult, ami 10%-kal csökkent a vizsgált időszakban. További nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (272 ezer tonna), illetve Japán (273 ezer tonna) voltak.

Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,29 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, 4,5 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 2%-kal voltak alacsonyabbak a 2021-es év 49. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár 1,23, a West Fleisch 1,24 és a Tönnies felvásárlási ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,13 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 49. héten.

Magyarországon csökkent az élősertés kivitele, a sertéshúsé viszont nőtt

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 13%-kal 23 ezer tonnára csökkent 2021 január-szeptemberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria, Szlovákia és Hollandia voltak. Az élősertés-behozatal közel 2%-kal csökkent, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10%-kal (118 ezer tonnára), értéke csaknem 4%-kal nőtt 2021 első kilenc hónapjában a 2020. január-szeptemberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 1,5%-kal több, 100 ezer tonna volt, értéke 15%-kal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból,
Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 436 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 novemberében, ami 5%-os mérséklődést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára közel 13%-kal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. Az Agrárszektor a sertéshús-külkereskedelem elmúlt éveiről készített elemzése itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29