agrarszektor.hu • 2022. március 28. 18:30
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban publikálta tudományos véleményét, melynek témája az etoxikin (6-etoxi-1,2-dihidro-2,2,4-trimetilkinolin) tartalmú takarmányadalékanyag hatékonysága és biztonságossága valamennyi állatfajra vonatkozóan.
A szakvélemény fő pontjai:
- A p-fenetidin az állati eredetű szövetekben és élelmiszerekben való jelenlétére vonatkozó hiányos adatok miatt a fogyasztók tekintetében a szakértők nem tudtak következtetéseket levonni.
- Az adalékanyagban lévő szennyeződés jelenléte miatt az EFSA panel kiemelte a belélegzésen keresztül történő kitettség minimalizálásának szükségességét.
- A szakértők nem tudták megállapítani az etoxikin biztonságosságát a szárazföldi és vízi ökoszisztémára vonatkozóan, amikor az adalékanyag szárazföldi állatok révén kerül elfogyasztásra. Nem zárható ki a vízi táplálékláncon keresztül történő szennyeződés kockázata, továbbá az etoxikin szennyeződés (kitettség) kockázatot jelenthet a tengeri üledékben élő szervezetekre is, amennyiben ez az anyag a tengeri ketreces tartás során felhasználásra kerül.
A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten
Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszerbiztonság,
kockázat,
nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági-hivatal,
adalékanyag,
biztonság,
szennyeződés,
állatfaj,
ökoszisztéma,
üledék,