Veres Virág Cintia • 2022. május 2. 06:00
A reggelik és a délutáni teapercek elengedhetetlen "kelléke" a kissé folyékony, aranysárga csodaszer, ami nem más, mint a méz. Bár nem olcsó mulatság, megéri az árát, hiszen sokáig elég, ráadásul egészséges is, a magyar méz pedig kiváló minőségű, és számos fajta elérhető belőle. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a hazai termelőket támogassuk, és ne az import, sokszor kétes eredetű mézekhez nyúljunk. De mi kell ma ahhoz, hogy egy méhészet sikeresen legyen? Egyáltalán, megéri velük foglalkozni? Mennyit kell most a különféle mézekért fizetnie a vásárlóknak? Ezeknek és sok másnak is utánajárt az Agrárszektor.
40 év, ahogyan mondani szokás, gombócból is sok, ám úgy tűnik, hogy méhekkel megéri foglalkozni, legalább is a mezőkövesdi Bodó Méhészet szerint. A család számos nehézséget és sikert megélt a négy évtized alatt, azt viszont megerősítették, hogy az elmúlt években valóban nem volt könnyű dolga az ágazat szereplőinek.
- tudtuk meg.
Ha például megpattan az akác, akkor a keringés is megindul, megpattannak a rügyek, és a méhész várja, hogy vajon lesz-e virág, és ha lesz, milyen lesz. Mint ahogyan a szakember is fogalmazott, a sikerességhez egy jó nagy adag szerencse is szükséges. Tavaly például "a Dunántúliak elő sem vették a pergetőt".
Ezeket a mézeket keresik leginkább a magyar vásárlók
A szakértő elmondta, hogy nagyon változóak az igények, mondhatni, kiszámíthatatlan, hogy mikor, ki, mire vágyik éppen jobban. Ezt jól bizonyítja az is, hogy köztudott, hogy a magyarok többnyire a folyós, aranysárga mézeket részesítik előnyben, a kristályos "zsírszerű" mézeket, mint például a repcét, nem. A kiszámíthatatlanságot jól mutatja, hogy a tavalyi évben 14 hordónyi repceméze volt a családnak, eleinte azt hitték, hogy el sem fognak tudni adni ekkora mennyiséget. Nem sokkal később már egy csepp sem maradt a 14 hordónyi mézből.
A fel nem fedezett csodaszer
Vélhetőleg nem sokan hallottak még a szelídgesztenye mézről, hiszen nincs igazán benne a köztudatban. Az elmondások alapján semmihez sem lehet hasonlítani az ízvilágát, ráadásul, a Bodó család szerint a hazai gesztenyeméz verhetetlen a világpiacon is.
Mi kell a szerencsén kívül a sikerhez?
Az eredményes munkához több dolog is kell, a már említett szerencsén kívül elengedhetetlen a szakértelem, kitartás, kemény munka és a plusz vállalások is. Az általunk megkérdezett Bodó Méhészet például saját magának csomagolja és címkézi a termékeket, amit nem mindenki vállal be, hiszen sok plusz munkát igényel. Emellett fontos az is, hogy a vevőkört ki tudják alakítani, ami szintén nem könnyű feladat. A méz pedig pont egy olyan termék, melyből szívesen vásárolnak az emberek piacokon, hogy friss, megbízható forrásból származó mézet ehessenek - ehhez viszont vásárokra, piacokra kell járni árusítani.
Milyen árakra számíthatnak a vásárlók?
Bár tény, hogy nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé a méz, megéri megvásárolni és fogyasztani is, hiszen számos jótékony hatással bír, ráadásul nem fogy el egy-két nap alatt, sok ideig kitarthat rendszeres fogyasztás mellett is. Egy kilogramm akácméz 3700 forintba, míg egy kiló ámorakác méz 3000 forintba kerül. A lépesméz kilója 4500 forint, a propoliszos méz 500 grammja pedig 3700 forint. Ha valaki igazán szeretné támogatni és erősíteni az immunrendszerét, azoknak ajánlott a méhkenyér, mely ugyan borsos áron mozog (6800 forint 100 gramm). A lapunknak nyilatkozó méhész még egy fontos dologra felhívta a figyelmet: elterjedt a szakmában az oxálsav használata, véleménye szerint azonban ez nem feltétlenül a legjobb módszer.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy méhészet ma sikeres legyen?
A szakértő szerint a jó hozzáállás, precízség, szorgalmasság, szakértelem a kulcs, valamint az, hogy a méhész saját maga adja el az árut. Emellett a viasztól kezdve a méhpempőt, virágport, mézet, mindent csinálni és árulni kell. Ezekben van lehetőség, amiket kár lenne nem kihasználni. Ha valaki ezeket meg tudja valósítani és ki tudja alakítani a vevőkört, lehet belőle pénzt csinálni.
Megéri ma méhekkel foglalkozni?
A fenti kérdést feltéve egy igen rövid, ám sokatmondó választ kaptunk:
Hozzátették, hogy rengeteg méhész van, de sokan nem elég türelmesek a szakmához. Majd feltették a költői kérdést is: mikor érné meg méhekkel foglalkozni, ha nem most, amikor számos támogatás érhető el? Jók a felvásárlási árak is, ha valaki nem kapzsi és ért is hozzá, az jól járhat, de ahhoz bizony a nehézségeket is el kell viselni. A szakmát meg kell tanulni, át kell látni, bele kell látni.
Nagy István a méhészeti ágazatot támogató intézkedések közül példaként említette egyebek mellett, hogy fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó mentességét és támogatják a magyar mézfogyasztás közösségi marketingjét. A cél, hogy helyreállítsák a méhészet jövedelmezőségét, és emeljék a termés mennyiséget, miközben mérséklik a méz termelés kockázatait - emelte ki a tárcavezető. Nagy István hozzátette, a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított támogatási keret folyamatosan nő, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket, akik így egyre kedvezőbb feltételekkel valósíthatják meg eszköz és gépvásárlásaikat. A magyar méhész társadalmat az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus okozta járványok és az időjárási körülmények ellenére tanúsított helytállásért elismerés, erkölcsi és anyagi támogatás illeti, hiszen a méhészek felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek a magyar mezőgazdaságnak.