Gyilkos kór pusztít a magyar állattartó telepeken: csak így lehet védekezni ellene

Gyilkos kór pusztít a magyar állattartó telepeken: csak így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
A madárinfluenza ma az egyik legveszélyesebb a betegség a baromfiszektorban. Az évente kétszer, tavasszal és ősszel megjelenő vírus baromfitelepekre történő bejutása miatt minden évben több százezer szárnyast kell leölni, a felszerelések fertőtlenítése és pótlása, az állományok újratelepítése pedig egyre nagyobb összegeket emészt fel. Léteznek ugyanakkor hatékony eszközök arra, hogy a vírus terjedését és baromfitelepekre való jutását meg lehessen előzni. Ilyenek a biológiai biztonságra vonatkozó kérdések, a jó gazdálkodási gyakorlatok és a farmon belüli személy- és járműforgalom kontrollja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május 10-én tartja a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. A magyar kezdeményezésre bejegyzett jeles nap célja, hogy megfelelő nyilvánosságot és figyelmet biztosítson az ágazat szereplőinek, akikre egyre jelentősebb szerep hárul a világ élelmiszer-ellátásában. Az eseményen a baromfiágazatot érintő legnagyobb kihívások és problémák is megnevezésre kerülnek, ahogy az ezek leküzdésének, illetve elhárításának módjai is. Az idei egyik előadáson elhangzott, hogy ma a madárinfluenza az egyik legveszélyesebb a betegség a szektorban, amely minden évben madarak tíz- és százezreinek a leöléséért felelős, a kártalanítás és a leölt állományok újratelepítése pedig egyre komolyabb összegeket emészt fel. Léteznek azonban hatékony eszközök és gyakorlatok arra, hogy a vírus terjedését és baromfitelepekre jutását meg lehessen előzni - olvasható a Baromfi Termék Tanács (BTT) oldalán.

Az előadásból kiderült, hogy a madárinfluenza baromfitelepekre való bejutásának és terjedésének megakadályozása három pilléren nyugszik. Ezek a biológiai biztonságra vonatkozó kérdések, a jó gazdálkodási gyakorlatok és a farmon belüli személy- és járműforgalom kontrollja. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a madárinfluenza baromfitelepekre való bejutásáért 90%-ban a következő faktorok felelősek:

  • a belépési higiénia,
  • az ott használt eszköz higiéniája,
  • és a bármilyen célú és kivitelezésű szállítási munkálatok.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy a tisztítási és fertőtlenítési eljárások kiemelkedően hatásosak a kórokozók elpusztításában. Ebből a tisztítás a fontosabb lépés, amely a mikroorganizmusok akár a 90%-át is képes eltávolítani. Arra a kérdésre, hogy milyen tisztító- és fertőtlenítő szereket célszerű alkalmazni, az előadás készítői azt ajánlották az ágazat szereplőinek, hogy a következőket mérlegeljék, milyen típusú, jellegű felületeket kell megtisztítani és fertőtleníteni; mennyire könnyű használni és kezelni ezeket a szereket; mennyire biztonságosak ezek az anyagok (a környezetre, a telepen található egyéb anyagokra, az állatokra és a felhasználókra); hogyan lehet ezeket tárolni; milyen alkalmazási előírásokat kell betartani (például a koncentrációra, érintkezési időre, hőmérsékletre, pH-ra vonatkozóan); és hogy milyen hatékonyságúak ezek a szerek. Ami nagyon fontos, hogy minden ország jóváhagyta és/vagy engedélyezte a madárinfluenza ellen hatásos szerek listáját, és hogy a telep megtisztítása és fertőtlenítése során csak ezeket szabad használni és alkalmazni.

És hogy a telep mely részeit kell rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni? A mennyezetet, a falakat és a padlót; a csővezetékeket; az etetőket és az itatókat; valamint az egyéb felszereléseket. A szakértők szerint minden termelési ciklus után érdemes lehet az ivóvízrendszereket megtisztítani és átfertőtleníteni, emellett rendszeresen ivóvízmintát is kell venni, egyrészt a vízforrásnál, másrészt pedig a vezeték végén. Az ivóvízrendszerek tisztítása és fertőtlenítése során nem szabad kihagyni a vezetékeket és az itatókat.

A telepre be- és kilépő járművek, illetve a telepen belül mozgó gépek esetében relatíve egyszerű a helyzet: minden ilyen járműnek valamennyi terét és alkatrészét alaposan meg kell tisztítani és le kell fertőtleníteni, méghozzá rendszeresen. A telepen belül működő, illetve az érkező és távozó járművek mozgását illetően a jó gyakorlatok azt mutatják, hogy célszerű korlátozni az emberek mozgását. A teherautó-sofőrök például lehetőleg soha ne lépjenek be a baromfi istállókba, legyenek elkülönítve a tiszta és piszkos területek, és legyen egyértelműen jelezve, ki hová léphet be. Ami a szakértők szerint fontos még, hogy a telepen dolgozó, vagy oda látogató valamennyi ember megértse, bármilyen állat bevitele a baromfitelepre óriási kockázatot jelent. A szállítók kapcsán a baromfitartóknak célszerű ugyanazzal a hitelesített szállítóval dolgoztatni. Fontos továbbá, hogy a teherautókon a telepekre szánt árukon kívül más ne legyen, illetve a szállítások számának minimalizálásával csökkenthetők a betegség behurcolásának kockázatai is.

A baromfitelep-specifikus berendezések tisztán tartása és fertőtlenítése kapcsán a szakértők fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy minden, a telepre újonnan érkező berendezést vagy eszközt először fertőtleníteni kell, ahogy minden olyan berendezést is, amely kapcsolatba kerül a baromfikkal. Ha a vírus jelenlétét kimutatták az adott telepen, akkor mindazon felszereléstől és eszköztől, ami kapcsolatba kerülhetett a fertőzött baromfikkal és nehezen tisztítható/fertőtleníthető, meg kell szabadulni. Ami tisztítható/fertőtleníthető, azt ezen eljárás után biztonságos helyen kell tárolni.

A telepre vonatkozó jó belépési szabályok magukban foglalják az egyértelmű tájékoztatást és a szükséges védőfelszerelések meglétét, illetve ezek használatának kötelezővé tételét. Ezek közé tartozik a védő ruházat, a megfelelő tisztító létesítmények, valamint a melegvíz biztosítása, továbbá a lábbelik tisztítására és fertőtlenítésére szolgáló eszközök rendelkezésre bocsátása, illetve a tiszta és az esetlegesen fertőzött ruhák és öltözékek elkülönítése és tisztítása. Emellett a telepen történő munkavégzésre világos és egyértelmű szabályokat kell hozni, valamint tudatosítani kell az emberekben, hogy a telepen dolgozók kivételével mindenki, aki oda érkezik, látogatónak számít. Ezeknek a szabályok kivétel nélkül mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, még a telep tulajdonosa sem hagyhatja figyelmen kívül őket.

Az előadás azzal zárult, hogy több járványkitörési vizsgálat eredményei is azt mutatják, hogy a biológiai biztonsági előírások betartásának hiányosságai vagy teljes hiánya kritikus tényező volt a vírus telepre történő bejutása és elterjedése során. A szakértők ezért azt javasolják, hogy az ágazat szereplői fokozottabb tudatossággal és odafigyeléssel viseltessenek a fentebb részletezett tippek, trükkök és jó gyakorlatok iránt, és azokat minél gyorsabban és minél teljesebben építsék be a gazdálkodásukba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?