Veszélyes rovarok lephetik el a magyar kerteket: ezt tedd, ha meglátod őket

Veszélyes rovarok lephetik el a magyar kerteket: ezt tedd, ha meglátod őket

agrarszektor.hu
Nyáron szinte naponta összefuthatunk darazsakkal, és sok esetben bizony nem túl kellemes a velük való találkozás. Ha méhrajt vagy darázsfészket találunk lakókörnyezetünkben, akkor semmiképpen se kezdjük el bolygatni, és még csak véletlenül se ütögessük őket! Ilyen esetekben forduljunk szakemberhez!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meleg évszak beköszöntével a darázskirálynő egyedül kezdi el építeni a fészkét, majd szép lassan lerakja a több száz, de akár több ezer petéjét, amelyek másfél hónap múlva kelnek ki. A darázsfészkek gyakran az ember közvetlen környezetében vannak: szellőzőrendszerekbe, kéményekbe, födémbe költöznek be a családok. Miután kinövik a helyüket, megesik, hogy átrágják a mennyeztet és betódulnak a helyiségekbe - hívta fel a figyelmet Boros Tibor méhész, méhrajbefogó. Hozzátette, intő jel lehet, ha darazsakat látunk jönni-menni lyukból a csatornánál vagy madárdeszkánál - írja az Infostart. A méhrajbefogó nem ajánlja, hogy ezeket a darazsakat szakember nélkül próbáljuk meg eltávolítani. Kiemelte azt is, hogy a bejáratukat tilos purhabbal betömni, több okból is: egyrészt nem fognak megfulladni, másrészt berághatják magukat a házba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos megemlíteni azt is, hogy már három éve annak, hogy akár rovarkárra is van mód biztosítást kötni, ami fedezi a költségeket, ha szakembert hívunk. A szakember beszámolt arról is, hogy a darazsak nem pusztulnak bele a harcba, és hogy már egyetlen darázscsípés is allergiás sokkot, ezzel pedig halált is okozhat. Míg tehát a méheknek kiszakad a fullánkjuk egy szúrásnál, a darazsak annyiszor "támadnak", amennyiszer csak akarnak. A nem kívánt darázsszomszédságnak vannak előjelei, ilyen például az, ha már három-négy rovar jön-megy egy lyukból, ott már lehet következtetni arra, hogy egy két focilabda nagyságú fészek lapulhat, több ezer egyeddel. A családnak ugyanis csak egy kis része jár ki a szabadba gyűjtögetni, a maradék több ezer viszont bent éli az életét. Ha egy födémbe fészkelték be magukat, akkor pedig belül, a ház mennyezetén megjelenhet egy beázásszerű, sárga színű folt, ami azt vetíti előre, hogy már csak a festék tartja a fészket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06