Egyre több van ebből a ragadozóból Szlovákiában: van ok az aggodalomra?

Egyre több van ebből a ragadozóból Szlovákiában: van ok az aggodalomra?

agrarszektor.hu
Nem lehet a barnamedvék túlnépesedéséről beszélni Szlovákiában, a populáció az elmúlt tíz évben stabilan valamivel több mint 1000 egyed körül volt - állapították meg cseh szakértők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szlovákiai Kárpátokban talált több mint 2000 medveszőrcsomó és -ürülék DNS-vizsgálata alapján a prágai Károly Egyetem kutatói Pavel Hulva vezetésével 1056-ban adták meg a Szlovákiában élő barnamedvék becsült számát. A statisztikai hibahatárt figyelembe véve a szlovákiai barnamedve-állomány valódi nagysága 1012 és 1275 egyed között lehet - közölte a szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (SOP), amely a DNS-mintákat a hegyekben begyűjtötte és elemzésre Prágába küldte.

A medveállomány nagysága jelentősen nem változott, a túlszaporodásra utaló esetleges jelek más körülményekkel, például a ragadozók magatartásának a változásával magyarázhatók

- mondta Dusan Karaska, a SOP főigazgatója.

A szakemberek szerint a nyitva hagyott szemeteskukák, a hegyek lábánál termesztett kukorica, a csapdákban hagyott élelem, a szabad térségek beépítése azzal a következménnyel jár, hogy a medvék egyre jobban keresik az emberi lakhelyek közelségét és elveszítik természetes félénkségüket. Mindez növeli az ember és a szlovákiai csúcsragadozó közti találkozás kockázatát - mutatott rá Dusan Karaska.

Tavaly júniusban egy 57 éves férfit sebesített meg halálosan egy medve Lúzsna község közelében, a Zsolnai kerületben, 100 éve az első halálos medvetámadásban a mai Szlovákia területén. Idén májusban egy erdei túraösvényen támadott meg két férfit egy bocsát féltő nőstény barnamedve, egyiküknek súlyos sérüléseket okozva.

A támadások nyomán sokan felvetették, hogy talán túlszaporodtak a medvék Szlovákiában. A prágai Károly Egyetem zoológusai sem tagadják, hogy a medvék veszélyesek lehetnek az emberre, ezért azt javasolják, hogy jól zárják el előlük a potenciális élelemforrásokat, mint amilyenek a szemeteskukák, a hatóságoknak pedig azt, hogy magyarázzák el a lakosságnak, miként kell viselkedni egy medvével való találkozás esetén. Az előző hivatalos állami számlálás szerint 2016-ban több mint 1200 medve élt vadon Szlovákiában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06