Meglepő felfedezés látott napvilágot a madarakkal kapcsolatban: ez durva

Meglepő felfedezés látott napvilágot a madarakkal kapcsolatban: ez durva

agrarszektor.hu
Elképesztő dologra jöttek rá a kutatók: úgy vélik, hogy a madárdal gyógyító hatással lehet a mentális egészségünkre. A King's College London friss kutatásából kiderült, a madarakkal való mindennapos találkozás a depresszióval küzdők, sőt, akár a mentális problémák nélkül élő emberek számára is előnyökkel járhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakemberek arra utalnak, hogy eredményeik alapján az orvosoknak érdemes lenne a mentális problémákkal küzdők számára a természetbe tett kirándulásokat ajánlania. Ezek a kirándulások megerősítik az emberekben a természetvédelem jelentőségét, valamint a biodiverzitás megőrzésének igényét is megteremtik. A kutatásba bevont 1292 személy madarakkal való találkozását az Urban Mind alkalmazásban rögzítette a tavalyi év folyamán. Az amerikai, európai, kínai, ausztrál és brit részvevőket véletlenszerű időpontokban kérdezték arról, hogy érzik magukat, látnak-e épp fákat vagy hallanak-e madarakat - írja a The Guardian alapján az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevőknek jobb volt a lelkiállapota, ha madarakat láttak vagy hallottak. De még azoké is, akiket például depresszióval diagnosztizáltak. A pozitív hatás viszont nem maradt fenn, ha nem találkoztak madarakkal a résztvevők a későbbiekben. A kutatók szerint a madárvilágnak a mentális jólétre gyakorolt lehetséges ok-okozati kapcsolatra utal. Andrea Mechelli, a King's College professzora úgy gondolja, hogy olyan környezetet, különösen a városi környezetet kell teremteni, ahol a madarak jelenléte állandó jellegzetesség. Mint mondta, ahhoz, hogy egészséges madárpopulációnk legyen, növényekre és fákra is szükségünk van. A városainkban az egész ökoszisztémát ápolnunk kell.

Hozzátette, hogy a madarakkal való találkozás pozitív hatása a depressziós emberekre azért jelentős, mert sok olyan beavatkozás, ami az úgynevezett egészséges embereknek segít, nem működik a mentális problémákkal küzdő egyéneknél. Aki pedig depresszióban szenved, nem könnyű rávenni a testmozgásra, arra viszont egyszerűbb, hogy madarak közelébe menjen, ami által mozognak is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?