Komoly támogatást kapnak a magyar állattartók: így juthatnak hozzá a pénzhez

Komoly támogatást kapnak a magyar állattartók: így juthatnak hozzá a pénzhez

agrarszektor.hu
Megjelent a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet szerinti válságtámogatás igénybevételéről szóló 20/2023. (III. 29.) számú Kincstár Közlemény. A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet alapján a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében apaállatok esetén az állattartók a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására 2023. április 1. és április 30. közötti időszakban kizárólag vissza nem térítendő válságtámogatást vehetnek igénybe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Válságtámogatás iránti kérelmet csak azon ügyfél nyújthat be, aki/amely a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben (a továbbiakban: 2007. évi XVII. törvény) foglalt nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett és ”kérelemre nyilvántartásba vett” besorolású ügyfélként szerepel a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által működtetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felhívják a figyelmet, hogy a Kincstár a kérelmek ügyintézését részben az ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatok alapján végzi, ezért kérjük, fordítson kiemelt figyelmet arra, hogy a Kincstár ügyfélnyilvántartásában szereplő adatai naprakészek legyenek, és tegyen eleget a nyilvántartáshoz kapcsolódó változás-bejelentési kötelezettségeinek is. Az ügyfél nyilvántartásba vételére, valamint a nyilvántartásba vett adatokra vonatkozó változás-bejelentési kötelezettségének teljesítésére az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe történő nyilvántartásba vétel és változás bejelentés szabályairól szóló 12/2023. (II. 1.) számú Kincstár Közlemény itt érhető el.

Az állattartó a tenyészetében lévő minden megkezdett ötven anyajuh egyedszám után egy tenyészkos, illetve minden megkezdett ötven anyakecske egyedszám után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást. Ha a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás. Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás! A támogatás mértéke a támogatási időszakban, azaz a 2022. október 1-jétől 2023. március 31-éig terjedő időszakban megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

a) apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,

b) az „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,

c) a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.

EZ IS ÉRDEKELHET

A saját állományból származó és a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállatok esetén a támogatás mértéke a fenti pontokban foglaltak szerint kerül megállapításra. A válságtámogatás iránti kérelmet, valamint a támogatási kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot - a felügyeleti eljárás kivételével - a Kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén keresztül kell benyújtani. Felhívják a figyelmet, hogy a válságtámogatási kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott válságtámogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, a nem elektronikus úton benyújtott egyéb dokumentum pedig a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe!

Tekintettel azonban arra, hogy a kérelem benyújtásának végső határ idejének napja - 2023. április 30-a - a Kincstárnál munkaszüneti nap, így a kérelmeket legkésőbb 2023. május 2-án 23:59:59-ig lehet benyújtani. A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő! Egy kérelmező egy támogatási időszakban kizárólag egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be! A válságtámogatás iránti kérelemnek kötelezően csatolandó melléklete nincs. A válságtámogatási kérelem módosítására a benyújtását követően legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2023. május 2-án 23:59:59-ig van lehetőség. A módosításra nem került kialakításra külön elektronikus űrlap, az a már benyújtott válságtámogatás iránti kérelem újbóli megnyitásával, az azokban megadott adatok javításával történhet.

Az esetleges hiánypótlást, a jogorvoslati kérelmet vagy egyéb dokumentumot - a felügyeleti eljárás kivételével - szintén az elektronikus kérelemkitöltő felületen, a korábban már benyújtott válságtámogatás iránti kérelemhez kapcsolódóan az Általános ügyintézés → Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül kell benyújtani. Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy amennyiben a kérelmező nem saját nevében, hanem elsődleges képviselő/meghatalmazott/kamarai meghatalmazott útján jár el a válságtámogatás iránti kérelem benyújtása során, a kérelem benyújtásának időpontjában az elsődleges képviselőnek/meghatalmazottnak/kamarai meghatalmazatottnak is ”kérelemre nyilvántartásba vett” besorolású ügyfélként ügyfélazonosítóval kell rendelkeznie!

EZ IS ÉRDEKELHET

A kamarai meghatalmazáshoz kapcsolódó változásokról szóló tájékoztatás a Kincstár oldalán itt érhető el. Arról pedig, hogy a 2023. évben a kamarai meghatalmazás a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítása támogatáson kívül még mely ügyekre és agrártámogatási jogcímekre terjed ki itt tájékozódhat. A Kincstár 20/2023. (III. 29.) számú Közleménye itt, az intézkedéssel kapcsolatos további információk pedig a Kincstár honlapján, a ”Támogatások/Nemzeti támogatások/Válságtámogatások/Válságtámogatás - Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatása” menüpont alatt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02