Súlyos gondok vannak a magyar vizekben: mi lesz így horgászokkal?

Súlyos gondok vannak a magyar vizekben: mi lesz így horgászokkal?

agrarszektor.hu
Nehéz évet zárt a magyar horgásztársadalom, mint minden gazdasági szektor. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a legnagyobb civil szervezet Magyarországon, 37 közfeladatot lát el, és közel 140 ezer hektár természetes vízterület hasznosítója is, így a gazdasági-politikai körülmények alakulása jelentősen befolyásolja a szervezet tevékenységét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt év nagy kihívásait illetően Dr. Dérer István, a MOHOSZ OHSZK főigazgatója elmondta, hogy a szövetség felelősen reagált az új kihívásokra, és kényszerűen újragondolta a pénzügyi helyzetünket. A MOHOSZ stratégiai célja, hogy a horgászat lehetőségét hosszú távon, minden lehetséges eszközzel biztosítani tudja, minél szélesebb társadalmi körnek - olvasható a MÁSZ oldalán. Minden energiát arra kell fordítani, hogy a már elért eredményeket változatlan színvonalon lehessen biztosítani. A szakember elmondta, hogy itt az állami halvagyon megőrzésére, a halőrök anyagi elismerésére, felszereltségük biztosítására, a már bejáratott versenysport és ifjúsági programokra, az egyesületeket segítő eszköztámogatásokra gondol, és még mindazokra, akik kapcsolódnak a szervezetrendszer munkájához.

Dr. Dérer István beszélt arról is, hogy az előbb felsoroltak a 37 közfeladat legfontosabb területei közé tartoznak. A kiadások oldaláról a szövetségnek azzal kellett szembesülnie, hogy bő 70%-kal megemelkedett a ponty ára, van, ahol 350%-kal nőtt az áramdíj, ami a szivattyúk, a levegőztetők és az infrastruktúra használatához elengedhetetlenül szükséges. Mindehhez jött még a takarmányárak emelkedése, az élőmunka megemelkedett költségei, vagy éppen az üzemanyagárak kedvezőtlen változásai.

A MOHOSZ mint civil szervezet semmilyen általánosan támogatott körben nem szerepel, így nekünk mindent piaci áron kell megvennünk

- mutatott rá Dr. Dérer István.

A szakember elismerte, hogy az viszont örömteli, hogy a horgászlétszám folyamatosan nő, amióta a regisztrációt bevezették. Mint mondta, mostanra már a regisztrált horgászlétszám már meghaladja a 800 ezer főt, de fontos kérdés, hogy hányan, milyen típusú horgászengedélyt váltanak ki.

Dr. Dérer István elmondta, hogy az aszály bő 50 év lemaradásra is rávilágított, arra, hogy a víz meg- és visszatartása, a helyes vízgazdálkodás, a vízkormányzás, az öntözés területén igen sok még a tennivaló. A horgászok nem szívesen mondanak le a szeretett hobbijukról. Ha elveszítik a vizüket, a halállományt, akkor azon dolgoznak, hogyan lehetne újra feltölteni a tavat és újratelepíteni a halállományt, és nem utolsó sorban azon is, hogyan lehet megmenteni a közösséget. Ez a magatartás pedig társadalmi tiszteletet érdemel éppen ezért, mert ezek a közösségek túlmutatnak a horgászaton, mert egy halas víz multifunkciós szerepet tölt be a mikro- és makrokörnyezetében. Egy természetes víz, a vízpart többcélú, komplex közösségi tér, és minél több szempontból hasznosítják, annál nagyobb az értéke - hangsúlyozta a MOHOSZ OHSZK főigazgatója.

A fő célunk a stratégiánknak és a válságkezelési tervünknek megfelelően az, hogy változatlan színvonalon tartsuk a teljes szolgáltatási, feladatellátási portfóliónkat, és minden lehetőséget biztosítsunk a horgászoknak, hogy ne lehetetlenüljön el a horgászat gyakorlása

- mondta Dr. Dérer István a szövetség idei terveit illetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?