Jöhet a madárinfluenza elleni oltás Európában: hamarosan indulhat a vakcinázás?

Jöhet a madárinfluenza elleni oltás Európában: hamarosan indulhat a vakcinázás?

agrarszektor.hu
Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) szerint az országok kormányainak fontolóra kellene venniük a madárinfluenza elleni oltás bevezetését a baromfiknál, a gyilkos kór ugyanis már világszerte több százmillió madár halálát, valamint rengeteg emlős megfertőződését és pusztulását okozta. Habár a madárinfluenza az emberekre továbbra is csak minimálisan jelent veszélyt, ennek változására fel kell készülni, a védőoltás alkalmazása pedig fontos lenne egy esetleges világjárvány elkerülése érdekében. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madárinfluenza egyre gyakoribb kitörése miatt a kormányoknak át kellene gondolniuk a járvány elleni védőoltás alkalmazását a baromfiknál, ugyanakkor például az Egyesült Államok vonakodik az oltástól attól tartva, hogy komoly kereskedelmi korlátozások bevezetését hoznái el. Monique Eloit, a WOAH főigazgatója a Reuters-nek elmondta, a koronavírus árnyékában mindenképp fontos lenne figyelni az esetleges világjárványok elterjedésének lehetőségére. 

Mivel most már szinte minden nemzetközi kereskedelmet folytató országban előfordulat madárinfluenza-fertőzés, talán itt az ideje, hogy a szisztematikus selejtezés mellett, amely továbbra is a fő eszköz a betegség megfékezésére, a vakcinázásról is beszéljünk

- mondta a vezető.

EZ IS ÉRDEKELHET

A párizsi székhelyű WOAH vasárnaptól ötnapos általános ülést tart, amelynek középpontjában a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) áll. A WOAH felmérése szerint az EU tagállamoknak mindössze 25 százaléka egyezne bele a madárinfluenza elleni védőoltással kezelt baromfitól származó termékek behozatalába. 2022-ben az Európai Unió 27 tagállama megállapodott a madárinfluenza elleni vakcinázási stratégia végrehajtásáról. Franciaország az első uniós ország, amely a kacsákkal indulva, elkezdi az oltás alkalmazását, azt követően, hogy a 2021-2022-es évben mintegy egymilliárd eurót költött a baromfik tömeges leölése miatti kártalanításra. 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a napokban azt nyilatkozta, hogy a magas patogenitású madárinfluenza elleni küzdelemben igyekeznek minden követ megmozgatni, és folytatják azokat a kutatásokat, amelyeket a madárinfluenza elleni vakcinázási lehetőségek után folytatnak. Ugyanakkor kiemelték azt is, hogy továbbra is a biológiai biztonsági intézkedéseket tartják a leghatékonyabb eszköznek a vírus megfékezésére és mérséklésére az állományokban. 

A WOAH közlése szerint habár a madárinfluenza az emberekre továbbra is csak minimálisan jelent veszélyt, ennek változására fel kell készülni. A jelenleg leginkább fertőző H5N1 törzse a madárinfluenzának több ezer emlőst, döntően oroszlánt, rókát, vidrát és macskát fertőzött meg már, és okozta a halálát. Közölték, a vakcinázásnak elsősorban a szabadon tartott baromfikra, azon belül is a kacsákra kell összpontosítania, a vírust ugyanis nagyrészt a vándorló madarak terjesztik. A brojlercsirkék beoltásának, amelyek a világ baromfitermelésének mintegy 60 százalékát teszik ki, a szervezet szerint kevesebb értelme van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?