Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Legyek
A legyeket különösen az olyan ételek vonzzák, amelyek bármilyen szagot árasztanak, ezek közül a gyümölcsök és zöldségek jelentik az egyik fő célpontot.
A legyek egyszerre több mint 100 káros kórokozót hordozhatnak, és a lábukon keresztül továbbítják azokat.
Azok a legyek, amelyek az egész szemetet és hulladékot bejárják, mielőtt továbbállnának, átviszik az összes durva bakteriális kórokozót a friss élelmiszerbe. A leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a szalmonella, az E. coli - szóval nem meglepő, ha ételmérgezés-szerű tüneteket tapasztalunk egy légyinvázió után.
Aszalványmolyok
A nőstény naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a tápanyagra vagy annak közelébe; összesen mintegy 3–400-at. A lárva 4-5 nap múlva kel ki, és azonnal enni kezd. Táplálkozás közben az élelemből csomókat készít, és ezeket selyemfonállal szövi össze. A hernyó a kedvezőtlen körülményeket jól tűri; ha a szükség úgy hozza, a raktár zugaiban, a padló repedéseiben felhalmozott hulladékon is megél.
Az elűzésükhöz először is meg kell keresnünk a kamrában, konyhában lévő összes "fertőzött" területet.
A lárvák lehetnek az élelmiszerekben és a csomagolás réseiben is, kutassuk át a gabonaalapú termékeket, hiszen ezek a molyok kedvenc csemegéi. Sajnos ezután nincs más megoldás, ki kell dobni az összes érintett ételt, majd át kell törölnöd mindent hígítatlan ecettel - ez fogja megölni a lárvákat.
Fontos, hogy a kidobott tasakokat, tárolókat, csomagolásokat közvetlenül a kültéri kukába kell kidobni hiszen, ha bennmaradnak a konyhai szemetesben, onnan könnyen visszatelepülhetnek a lakásba.
Ha mindent kidobtunk, jöhet a porszívózás, hiszen a sarkokban, a szekrények tetején és minden apró zugban meghúzódhatnak a moly lárvái.
Muslicák
Gyakori probléma, hogy muslicák jelennek meg a gyümölcsök és zöldségek között. A muslicákat még jobban vonzzák a túlérett és büdös gyümölcsök, mint a házilegyeket. Ezek mindent kedvelnek, ami erjesztett, legyen az folyékony vagy szilárd. Kedvenceik közé tartozik a túlérett gyümölcs, zöldség, a levéltetvek mézharmata, a lefolyók és még a maradék alkohol is.
A muslicák nemcsak megeszik a túlérett táplálékot, hanem tojásaikat is belerakják.
Mivel a muslicák rövid életük során naponta több száz tojást is lerakhatnak, előfordulhat, hogy a fertőzés még azelőtt megtörténhet, mielőtt észrevennénk. Ezért is fontos, hogy a rothadt vagy túlérett gyümölcsöt és zöldséget mihamarabb dobjuk ki.
Zsizsik
Hivatalos nevén gabonazsuzsok, a gabonaszállítmányokkal széthurcolták, és ma már világszerte elterjedt. Olykor tömegesen megjelenik, főleg nedves környezetben okoz jelentős kárt. A zsizsik bármilyen száraz élelmiszerrel az otthonunkba kerülhet, főként gabonafélékben bújik meg, legyen szó lisztről, rizsről, száraztésztáról, de fűszerben, olajos magvakban, hüvelyesekben, sőt, akár még csokoládéban is előfordulhat. A zacskós csomagolásban könnyen észrevehetjük a lárvákat, a papírcsomagolású élelmiszereknél pedig arra kell figyelni, hogy ne legyen sérült a borítás.
A rendszeres takarítás és a légmentesen záró edények alkalmazása szintén segíthet a gabonazsizsik elleni védekezésben.
Hangyák
A hangyák azért élnek, hogy táplálékot találjanak hatalmas kolóniáik számára, és bármilyen morzsa vagy táplálékrészecske, amit találnak, kielégítő.
Különösen kedvelik a cukros vagy fehérjetartalmú ételeket, az édes gyümölcsökről nem is beszélve.
Ha bármilyen repedés vagy lyuk van az épületben, a hangyák bejutnak a belsejébe, és megtalálják az utat a terményekhez, és mivel feromonokat hagynak maguk után kolóniájuk többi tagja is megtalálja őket.
A hangyák viszont nagyobb kockázatot jelentenek az általuk hordozott láthatatlan betegségek miatt, és kevésbé az esetleges harapások miatt. Az E. coli és a szalmonella is gyakran a hangyákhoz köthető, és az ételmérgezés-szerű tünetek is kapcsolatba hozhatók velük.