agrarszektor.hu • 2023. október 7. 06:06
Egyes becslések szerint hazánkban az évi egy főre jutó juhhús fogyasztás mindössze 0,35-0,45 kilogramm, amivel jócskán elmaradunk az uniós átlagtól - ez 1,3 kilogramm fejenként. Mivel a bárány a minőségi húsok közé tartozik, ez meglátszik az árán is. Vannak azonban olyan alkalmak, amikor többen is megengedhetik maguknak.
A magyar juhhúsfogyasztás szinte elenyésző és az egyes országok között is nagy szóródás van akár a fejenként 10 dkg-os nagyságrendtől közel 13 kilogrammig. A bárányhúsos ételek fogyasztása állt a középpontban a szeptember végén megrendezésre került Bárány Napok alkalmával, amelynek során kóstolhattak is az érdeklődők.
Hatodik éve tartják a rendezvényt
Az idei évben, a tavaszi és az őszi esemény alkalmával egyaránt, országszerte félszáz étterem csatlakozott a gasztro eseményhez. A közreműködő éttermek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek az ízlésükhöz illeszkedő hagyományos vagy nemzetközi bárányhúsos ételek széles kínálatát kóstolhassák meg.
A Juh Terméktanács és spanyol testvérszervezetének kitűzött célja a juhhús újrapozícionálása és fogyasztásának népszerűsítése.
A cél érdekében immáron a hatodik éve, évente két alkalommal hirdetik meg az európai uniós támogatású Bárány Napokat, és csábítják ennek az egészséges, a magyar gasztronómiában fontos szerepet betöltő húsfajtának a fogyasztására az érdeklődőket.
Az eseménysorozat évről évre egyre növekvő népszerűségnek örvend hazánkban és alkalmat nyújt a juh- és bárányhús termékek jó megítélésének növelésére, jelentőségük és pozitív hatásaik ismertetésére. Mindemellett azok is élvezhetik a húsfajta különleges ízvilágát és tápanyagokban gazdag jellegét, akik korábban csak ritkán vagy egyáltalán nem kóstoltak még ilyen jellegű ételeket.
A juh- és kecskeágazat jelentősége túlmutat az agráriumban betöltött szerepén, gazdasági jelentősége mellett társadalmi hatásait is szem előtt kell tartani, hiszen fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban, a vidéki munkaerő helyben tartásában, a biológiai sokszínűség megőrzésében, egyes növények elterjedésének megakadályozásában is.
Az EU átlagos juhhústermelése kis mértékben csökkent
Az Európai Bizottság korábbi jelentése szerint az elmúlt évtizedben az Európai Unió juhállomány létszáma 3 840 ezerrel (-6,24%) csökkent. 2022 decemberében az unió juhállomány létszáma 57,65 millió egyed volt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ez az érték a juhállomány létszám tekintetében 1,13 millió egyeddel (-1,92%), történő csökkenést jelent.
Az EU juhhústermelése a 2021-2031. közötti időszakban várhatóan kismértékben, évi 0,3%-kal, 660 ezer tonnára nő, amelyet a termeléstől függő önkéntes támogatás, a szűkös világpiaci kínálat és a termelői árak javulása is eredményez.
A termelés legjelentősebb része továbbra is néhány EU-tagállamban összpontosul majd, így a későbbiekben is várhatóan Spanyolország, Görögország, Franciaország és Írország fogja az EU teljes juhhús termelésének, több mint 50 százalékát előállítani. Az élő állatok exportja az EU-ban 2031-re várhatóan 38 000 tonnára csökken, mely a 2021 évi értékhez képest 33%-os mérséklődést jelent. Általánosságban elmondható, hogy a tavalyi évben az EU átlagos juhhústermelése kis mértékben csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A kedvezőbb piaci viszonyok eredményeképpen a tagállamok közül Írországban, Romániában, Olaszországban és Hollandiában volt termelés növekedés.
A magyar bárányok keresettek, ahány kereskedő annyiféle irányban szállítanak hiszen a kereslet jelentős külföldön. A bárányok 60-70 százaléka Olaszországba a többit a nyugat-európai, főként az osztrák, a svájci és a német piac vásárolja meg, de jelentős mennyiség kerül a Közel-Keletre is.
A juhhús árak alakulása
Az Európai Unióban a harmincnyolcadik héten a nehéz bárány ár tekintetében gyakorlatilag nem volt változás, a könnyű bárányár tekintetében azonban tovább folytatódott az emelkedés az előző heti árakhoz képest.
A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2023. szeptember 24-én végződő 38. héten 721,2 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 758,7 euró/100 kg vt. volt. A nehéz bárányár tekintetében nem volt változás, a könnyű bárányár tekintetében pedig 0,8%-os emelkedés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (37. heti árak: nehéz bárány átlagár 721,4 euró/100 kg vt., könnyű bárány átlag 752,5 euró/100 kg vt.).
A 38. héten a nehéz bárányár 2,2%-kal, a könnyű bárányár pedig 5,0%-kal magasabb volt az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.
Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány ár 2,0%-kal, a könnyű bárány ár pedig 4,8%-kal haladta meg. A 38. héten a nehéz bárány árak tekintetében Portugáliában 3,8 %-os, Franciaországban 0,8 %-os, Spanyolországban 0,6%-os, Olaszországban 0,2%-os emelkedés, Szlovéniában -5,1%-os, Romániában -4,3%-os, Horvátországban pedig -0,1%-os, mérséklődés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest.
A könnyű bárány árak tekintetében a 38. héten Portugáliában 5,2%-os, Szlovéniában 3,6%-os, Spanyolországban 1,4%-os emelkedés, Bulgáriában -0,8%-os, Horvátországban pedig -0,6%-os mérséklődés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest. A 38. héten a könnyű bárányárak tekintetében Olaszországban nem volt változás az előző heti árhoz képest
- tették közzé a NAK honlapján.
Juhtenyésztés mesterfokon
A gasztronómiai rendezvénnyel egy időben került megrendezésre a Kaposvári Egyetemi Napok, amelynek keretében az Év Tenyésztője címet is kiosztották. Az elismerést idén Kozmér László szajki juhtenyésztő kapta a charollais fajta tenyésztése és bemutatása terén kifejtett eredményes tevékenységéért. Az Agrárszektor érdeklődésére a tenyésztő elmondta, hogy több mint harminc éve tart juhokat. Nyolc éve már csak tenyészállatelőállítással foglalkozik a francia charollais fajtával.
Amikor elkezdtem. nagyon kevés volt itthon ebből a fajtából Magyarországon, körülbelül 6-7 tenyésztő foglalkozott vele és nehezen lehetett venni tenyészállatokat. Végül francia importból 14 jerkével és egy kossal indultam, most 35 egyedből álló anyaállományom van és három törzskos
- mondja Kozmér László.
A minőségileg nem megfelelő, vagy idősebb anyajuhokat levágja a családnak. A tenyészállatot ebből a fajtából azért rendszerint mindig elviszik, mert továbbra is kevés van belőle az országban.
Charollais törzstenyésztők már 17-en vagyunk, de az anyai létszám tisztavérben még kevés. A kosokat kifejezetten szeretik vinni az árutermelő állományba mivel nagyon jó a súlygyarapodásuk, szinte alig van rajta gyapjú és ami fontos, hogy könnyen ellő fajta. Az éves kosok ára 220-250 ezer forint körül mozog, a jerkék pedig 100 ezer forint körül kelnek el. Amit terveztem, azt a mennyiséget mindig sikerült értékesíteni. Úgy gondolom most árat emelni nem nagyon lehet, mivel öregszik a juhásztársadalom, nagyon kevés harminc év alatti ember van, aki ezzel szívesen foglalkozna
- érvel a tenyésztő.
A juhtenyésztést főállás mellett végzi a szajki juhtartó, aki gyakorlatilag a szemes és szálas takarmányt is vásárolni kényszerül, mivel nincs nagyobb földterülete. Egy mindössze 3,2 hektáros terület van a birtokában, villanypásztorral szakaszokra bontva, így intenzíven kell etetnie az állományát.
A tavalyi évben a nagy szárazság és a kevés termés miatt nagyon elszálltak az árak, 14-16 ezer forintot fizettünk a kukorica mázsájáért, most ezt 7 ezer körül lehet kapni, a búzát, zabot pedig még olcsóbban. Idén tehát könnyebb a helyzet, mivel olcsóbban tudtunk vásárolni szénát is. Meglátom majd mennyi állatot tudok értékesíteni jövőre és annak a függvényeként alakul az idei év. Mindenesetre bízom benne, hogy jó évet zárhatok
- tette hozzá.
A legelőhiány miatt létszámot emelni nem tud, így a minőség folyamatos javítására törekszik a tenyésztő, amin ugyan már nehéz javítania, de a tenyésztőtársak is azon dolgoznak, hogy a saját állományuk legyen a legjobb. Ezért ha versenyben akar maradni akkor ezt nem hagyhatja figyelmen kívül.
Inkább legyen kevesebb állomány, de azok valóban minőségi tenyészállatok legyenek. Szinte mindegyik törzstenyésztőnél, aki ezzel a fajtával dolgozik vannak az állományomból származó állatok, ami nyilván jó érzés számomra. Most már úgy tervezem, csak kosokat veszek Franciaországból. Ezeknek az ára ezer eurótól kezdődik, a felső határ gyakorlatilag a csillagos ég. Amikor kint voltam a tavalyi évben, volt rá példa, hogy 1600 euróért kínáltak egy kost
- említi meg az Év Tenyésztője címet elnyert juhtenyésztő.