Örülhetnek a pecások: rengeteget telepítettek ezekből a halakból a Dunába

Örülhetnek a pecások: rengeteget telepítettek ezekből a halakból a Dunába

agrarszektor.hu
Óriási haltelepítési projektet vitt véghez a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) a Dunán. A szövetség a napokban több ezer szürkeharcsát helyezett el a folyóban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A KEMHESZ ismét jelentős mértékű harcsatelepítést hajtott végre a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán. Összesen 6 ezer szürkeharcsát telepített a folyóba a szövetség Komáromban és Lábatlanon, az ötszáz kilogrammnyi, egynyaras hal felnövekedése után maradandó élményt kínál majd a horgászoknak - olvasható a Halazin oldalán. Komáromnál, a kavicsos csónaktároló mellett került sor a telepítésre, melyen részt vett Molnár Attila polgármester és Kreft-Horváth Loránd alpolgármester. Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a mostani haltelepítés különlegességnek számít, hiszen a szövetség ismeretei szerint ekkora harcsatelepítésre hosszú idő óta nem volt példa a Dunán.

Rendkívül jó harcsás víz

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége igyekszik megőrizni a horgászvizek sokszínűségét, így nemcsak pontot, de ragadozó halakat is telepítenek. A vármegyei Duna-szakasz jó harcsás víznek számít, az állomány növekedésével biztosabb fogásra számíthatnak a horgászok. A harcsa, mint ragadozó hal horgászata külön kihívást jelent. Horogra csalásának egyik módszere a kuttyogtatás, ami délben, a legnagyobb melegben biztosítja a legjobb esélyt a fogásra. A szürkeharcsa Magyarországon őshonos halfajnak számít, hazánkban ez a faj növekszik a legnagyobbra.

A lábatlani hajókikötőnél a telepítést figyelemmel kísérte Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, Teller Péter, Lábatlan polgármestere és Zoltai Dániel. A KEMHESZ elnökének tájékoztatása szerint a szövetség a korán jött meleg időjárás miatt már február 29-én megkezdte az idei évre tervezett haltelepítési programját. Akkor három helyszínen, az esztergomi szénrakodónál, a neszmélyi mellékágnál, illetve a táti gátnál összesen 60 mázsa, háromnyaras pikkelyes ponty érkezett a Dunába.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?