Madárinfluenzában halhatott meg egy beteg: nem tudni, hogyan kaphatta el

agrarszektor.hu2024. június 6. 09:49

Egy korábbi egészségügyi szövődményekkel küzdő, madárinfluenzával fertőzött személy még áprilisban halt meg Mexikóban, a vírus forrása egyelőre ismeretlen - közölte az Egészségügyi Világszervezet a Reuters beszámolója alapján. A WHO szerint a madárinfluenza-vírus jelenlegi kockázata a lakosságra nézve alacsony.

Az 59 éves mexikói lakos Mexikóvárosban került kórházba, és április 24-én halt meg, miután láz, légszomj, hasmenés, hányinger és általános rossz közérzet lépett fel nála. Bár a vírusnak való kitettség forrása ebben az esetben jelenleg ismeretlen, az A(H5N2) vírusokat már jelentették baromfiban Mexikóban - áll a WHO közleményében. A WHO szerint ez volt az első laboratóriumban megerősített A(H5N2) influenzavírus okozta emberi fertőzéses eset világszerte, és az első H5 madárinfluenza eset, amelyet Mexikóban jelentettek egy embernél. A tudósok szerint az esetnek nincs köze a H5N1-es madárinfluenza Egyesült Államokban kitört járványához, amely eddig három tejgazdasági dolgozót fertőzött meg. A mexikói egészségügyi minisztérium szintén közleményben közölte, hogy a fertőzés forrását nem sikerült azonosítani - írja a Portfolio.

Az áldozat nem érintkezett baromfival vagy más állatokkal korábban, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy több alapbetegségben is szenvedett, ráadásul az akut tünetek megjelenése előtt három hétig ágyhoz volt kötve, más okokból a WHO közlése szerint. A mexikói egészségügyi minisztérium szerint az illető krónikus vesebetegségben és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett. A mexikói egészségügyi minisztérium egyúttal közölte, hogy az esetnél nem volt bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedt volna.

A tudósok a vírus olyan változásaira figyelnek, amelyek azt jelezhetik, hogy a vírus alkalmazkodik ahhoz, hogy könnyebben terjedjen az emberek között. Bár a mexikói haláleset nem ugyanaz a törzs volt, mint az, amely jelenleg az Egyesült Államokban szarvasmarhákat fertőz, mindkettő H5 madárinfluenza vírus. Szakértők szerint 1997 óta a H5 vírusok folyamatosan hajlamosabbak az emlősök megfertőzésére, mint bármely más madárinfluenza-vírus

- írja a lap

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
madárinfluenza, vírus, tudósok, mexikó, who, egészségügy, egészségügyi-kockázat, vírusveszély,