Enélkül nem megy: erre sok magyar állattartónak oda kell figyelnie

agrarszektor.hu2024. június 7. 08:13

A különböző online felületeken megjelenő hirdetéseken olvasható a „telepapíros egyed” és a „rendezett papírokkal rendelkező egyed” megjelölés. A rendezett papír (okmány) talán nem oly nagy elvárás több mint 20 évvel az ENAR bevezetését követően. Az adatgyűjtő szenvedély nem korlátozódhat pusztán a származási adatokra, hisz kísérő vagy kiegészítő információk nélkül ezek csak korlátozott információt nyújtanak számunkra, ezért nagyon fontos a tenyésztők számára a minél sokoldalúbb (és természetesen pontos, hiteles) adatgyűjtés és rögzítés megvalósítása.

Adatok nélkül nem lehet jó szakmai döntéseket hozni. Az adatgyűjtésben szerepet vállaló, adatot szolgáltató tenyészeteket nevezik termelésellenőrzött tenyészeteknek. Mivel itt tudnak a származás mellé termelési adatot is kötni, az innen kikerülő állatokat nevezhetik tenyészállatnak. Az adatszolgáltatás egy része a különböző ENAR- és TIR-bejelentésekkel történik meg, míg más részüket (kettős állományok befejési adatai), az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., míg húshasznosítású állományok esetében az egyesület által működtetett W.Tarka tenyésztési program segítségével gyűjtik - írja a MÁSZ

Folyamatos fejlesztés a kulcs

Programozás alatt van a Magyartarka Párosítási Program, amelynek segítségével a lehető legoptimálisabb párosítást tudják majd elkészíteni, a tenyészet igényei szerint. Abban bíznak, hogy a nyári bikanevelő párosítások alkalmával már tesztelni tudják a programot élesben is. A program egy eleme egy böngésző is, ahol a tenyésztő kollégák a saját állományukhoz tartozó egyedek adatait, eredményeit tudják gyorsan és könnyedén megkeresni. A genomikai vizsgálatok és ezek eredményeire alapozott szelekció szép lassan írja át a jelen kor gyakorlati sémáit, a megvalósítást. Nagymértékben gyorsítja a genetikai előrehaladást, pontosabb és jobb párosításokat tudnak a segítségével végezni. A genomikai vizsgálatok eredményét a párosításoknál már 2021 óta figyelembe is veszik. Az alapelv azonban nem változik a párosítások, így a tenyészbika-előállítások során sem, mindig a legjobb nőivarú (és már nem csak tehén) egyedet hozzák össze a legjobb tenyészbikával.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
állattenyésztés, szarvasmarha, program, bika, állomány, állattenyésztő, magyartarka, állománycsökkenés, adatok,