Ősszel indul be az új rovarfeldolgozó Magyarországon

agrarszektor.hu2024. június 13. 15:02

Évi több ezer tonna állati takarmányt, talajjavító granulátumot állítana elő az Agroloop magyarországi üzeme, amely fekete katonalegyet dolgoz fel. A rovarok élelmiszeripari melléktermékeken nevelkednek, a végeredmény viszont értékes fehérjeforrás lesz.

A német WEDA Dammann & Westerkamp takarmányozási technológiai specialista szállítja a magyar Agroloop rovargyártónak a takarmányozási technológiákat az új fekete katonalégy lárvák nevelésére szolgáló üzeméhez. A takarmányrovar ipari termelésére szolgáló létesítmény jelenleg a budapesti repülőtér közelében épül, és 2024 őszén kezdi meg működését.

Több ezer tonna termék

Az agrotechnikai vállalat az idei év végére várhatóan napi 120 tonna alapanyagot fogad majd, amelyből évente 6 ezer tonna talajjavító granulátumot, közel 3 ezer tonna takarmányfehérjét és több mint 600 tonna takarmányzsírt állítanak elő - mintegy 10 ezer tonna végterméket gyártanak majd a 13 ezer négyzetméteres üzemükben.

Gyorsan növekvő piac

A kiváló minőségű rovaralapú takarmányfehérjéket egyre gyakrabban használják egészségmegőrző fehérjeforrásként a kedvtelésből tartott állatok eledelének és az állattenyésztés takarmányozási szegmensében. Tekintettel a világ népességének gyors növekedésére, az állati fehérjék iránti globális kereslet 2050-ig várhatóan mintegy 100 százalékkal fog növekedni.

Melléktermékből értékes fehérje

A WEDA szállítási körébe tartozik a teljes takarmánykonyha, amelyben az élelmiszeripar folyékony és száraz melléktermékeiből viszkózus takarmánypépet állítanak elő. Az üzemben erre a célra három keverőtartályt telepítettek párhuzamosan. A katonalégy lárvái rövid idő alatt kifejletté fejlődnek az így előállított takarmánypépen.

A legutóbbi építési fázis után az Agroloop évente több mint 40 ezer tonna szubsztrátot képes átalakítani, az üzem két műszakban termel

 - számolt be Gerrit Niehues, a WEDA felelős termékmenedzsere. A takarmány-alapanyagok számára elegendő méretű tárolókonténerek is a WEDA berendezés részét képezik, így mindig elegendő puffer áll rendelkezésre.

Mindez jelentősen hozzájárul az Agroloop által képviselt körkörös elvű működéshez:

Ennek a folyamatnak sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint más hagyományos állati takarmány-alapanyag-termelésnek: 30-szor kevesebb földterületet és 40-szer kevesebb vizet igényel egyenértékes súlyonként, miközben 40-szer kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint az átlagos állattenyésztés.

Környezetbarátabb takarmánytermelés

Ez a jelentős beruházás elősegíti a vállalat termelési kapacitásainak bővítését és technológiai fejlesztését. Ezáltal még intenzívebben tudunk hozzájárulni a hazai biomasszán alapuló körforgásos gazdaság fejlesztéséhez

- méltatta a rovargyár műszaki kialakítását Percze Rajmond, az Agroloop vezérigazgatója és társalapítója. Mint elmondta, a fekete katonalégy tenyésztése jelentősen hozzájárul a takarmánytermelés környezeti terhelésének csökkentéséhez. Hozzátette: az Agroloop az ilyen innovatív technológiák és a körforgásos gazdasági megközelítés segítségével készen áll arra, hogy Közép-Európa vezető szereplőjévé váljon a fenntartható takarmánygyártás területén.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
takarmány, takarmánygyártás, rovar, agrárberuházás, állati-takarmány, takarmánygyár, rovarfehérje, takarmánygyártó, takarmányipar, rovarevés, körforgásos-gazdaság, rovarlárva,