2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Különleges állat jelenhet meg a magyar kertekben: ezt tedd, ha meglátod

Különleges állat jelenhet meg a magyar kertekben: ezt tedd, ha meglátod

Tarjányi Lili
A közösségi oldalakon nap, mint nap találkozni segítségkérő posztokkal, ahol rendszerint sérültnek hitt madárfiókákról van szó. Nagyjából ugyanaz érvényes rájuk, mint vadon élő emlős társaikra, hogy valójában nincsenek elárvulva, csak éppen a szárnyaikat bontogatják, röpképességüket fejlesztik. A természet törvényeibe alapvetően nem szabad beleavatkozni, hiszen fontos a természetes szelekció, ugyanakkor sokan mégis kötelességüknek érzik, hogy ezeknek a védtelen apróságoknak valamiképpen segítséget nyújtsanak.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az első és legfontosabb az, hogy olyan környezetet biztosítsunk számukra, amely védelmet nyújt a tanulásuk ideje alatt. Ezt sokféleképpen megtehetjük, például bokrok és fák ültetésével. Ez nemcsak búvóhelyül szolgál a fiókáknak, de egyszer s mind fészkelőhelyet teremtünk a felnőtt egyedeknek. Segíthetjük őket a megerősödésben azzal is, hogy nem vágjuk minimálisra a füvet a kertünkben. Így egyrészt elrejtőzhetnek a földön tartózkodásuk ideje alatt, másrészt rengeteg számukra táplálékul szolgáló rovarnak élőhelyet biztosíthatunk, segítve így a szülőknek a fiókák felnevelését.

Megelőzés

Mindemellett a felelős állattartás egy másik jelentős szegmense a madárfiókák túlélésiesélyének növeléséhez. A macskák esetében, többek között a madárfiókák védelmében, közvetve is nagyon fontos az állatok ivartalanítása. Mivel a macska nagy alomszámot vet, így meglehetősen szapora. Sajnos a nemkívánatos kölykök gyakran utcára kerülnek. Ha nem pusztulnak el valamilyen betegségben, és nem üti el őket egy gépjármű, rendszerint kóbormacskaként élik a mindennapjaikat. Megtanulnak a természetben vadászni, élelemhez jutni, melynek eredményeképpen számos madárfaj populációdinamikájára vannak hatással.

Sokan nem gondolnak bele abba sem, hogy a jószándékból utcán etetett és ivaros macskák a bőséges táplálék rendelkezésre állásának köszönhetően képesek kölykeiket felnevelni, benne maradva ezzel ebben a meglehetősen káros körforgásban. Mivel alkalmazkodóképességük kimagasló, sikeres vadászok és szívós állatok, így elvitathatatlan az a tény, hogy kártételük egyre komolyabb méreteket ölt. Nemcsak a védett rágcsálókra, énekesmadarakra jelentenek komoly veszélyt, hanem vadon élő társaikra is. Hiszen a hibridizáció következtében a tisztavérű vadmacskák állománya rohamosan csökken.

Egyszóval a legfontosabb a megelőzés, de ezen kívül ismernünk kell a természeti törvényeket és el kell fogadni, hogy igenis van létjogosultsága a természetes szelekciónak, ami a betegségeknek, a tapasztalatlanságnak és a ragadozóknak köszönhető. Ezt ellensúlyozandó a legtöbb énekesmadár évente kétszer költ, esetenként háromszor is. A felnevelt fiókák száma a kritikus érték fölött marad, így a stabil állományuk biztosítva van. A populációdinamika konstans, ezért sincs is szükség minden fióka megmentésére. Az emberek gyakran emberi tulajdonsággal ruházzák fel az állatokat, ezért mindenképp fontosnak tartják egy-egy egyed megmentését, ezzel nyugtatva lelkiismeretüket, kielégítve a tenni akarásukat. Természetesen ezt nagyon nehéz elfogadni és, ha mindenképp késztetést érez valaki arra, hogy mindent megtegyen értük, a következőkre kell odafigyelnie.

Tudnunk kell mi okból lehet a fióka a földön, általában a kilökés állhat a háttérben. A véletlen kiesés viszonylag ritka. Esetleg viharok, favágások eredményeként. Előfordul, hogy a szülő löki ki a fiókát, például abban az esetben, ha az egyik szülő elpusztul, az életben maradt egyed pedig nem képes minden fiókát ellátni. A legyengülést, megbetegedést okozhatja, hőguta, hőség okozta stressz táplálékhiány, vegyszerezett rovarok etetése, kelésgyengeség, rossz genetikai háttér. Amennyiben egy ilyen madarat a sorsával szembe menve életben tartunk és valamilyen csoda folytán sikerül felnevelni, valószínűleg örökítheti rossz genetikai hajlamait. Szabadon engedése kevés kivétellel nem megoldható, hiszen alkalmatlan lesz a kinti életre, gyakran felnőtt korában pusztul el. Amennyiben tartósan beteg lesz, súlyos lelki terhet ró megmentőjére, hiszen később kell nehéz döntést hozni a sorsáról. Egy állat felnevelés egyébiránt rengeteg lemondással, áldozattal jár és anyagilag is megterhelő lehet.

A részleges fészekhagyó fajok szaporulatai nagyon fejlett belső, biológiai késztetésből fakadó rejtőzködő képességgel rendelkeznek, melynek eredményeként a legéletrevalóbbak szinte biztosan megérik a felnőtt kort. A szülőpár ebben az esetben a közelben tartózkodva, továbbra is gondjukat viseli úgy, hogy közben lassanként felkészítik őket az önálló életre. Mivel a szülők a fészekhagyást követően is aktívan részt vesznek a fiókák tanításában, megmutatják nekik, hogyan táplálkozzanak, igyanak, védekezzenek önállóan és ebben testvéreik is segítségükre vannak. Ez tisztán mutatja, hogy akármilyen jó szándék is vezérli azt, aki meg akarja menteni a fiókákat, be kell látnia, hogy nem tudja mindezt megadni, így nem tudja felkészíteni a szabad életre sem.

A jól szaladó, aktívan mozgó, alaposan kitollasodott fiókák a fenti kategóriába tartoznak, így a megmentésre nincs szükség. Esetleg alapos esőzések után érdemes segíteni az ázott apróságon mindaddig ameddig fel nem szárad, utána mehet vissza oda, ahol megtaláltuk. Egy papírzsebkendővel kell felitatni a vizet a tolláról úgy, hogy ne törjön meg a tollcséve, ne sértsük meg a tollazatát. Amennyiben nem érezzük biztonságban még így sem, megtehetjük, hogy egy vesszőkosarat helyezünk arra a fára, ahol találtuk és abban a szülő tovább nevelheti az apróságot. Idővel ebből is kiküzdi magát és élheti tovább az életét. Mindezek mellett azzal nem nyúlhatnak mellé, ha a területileg illetékes madármentőktől segítséget kérünk, és így szakszerű eljárást folytathatunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?