2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Egyik csapás éri a magyar gazdákat a másik után: a hőség csak a kezdet

Egyik csapás éri a magyar gazdákat a másik után: a hőség csak a kezdet

agrarszektor.hu
Egyes szakértők szerint Magyarországon a nagyvadállomány vészesen túlszaporodott, melynek köszönhetően tömegesen törnek be a földekre és teszik tönkre a termést. A gazdák kártérítést követelnek, a vadászok azonban túlnyomórészt vitatják ennek jogosságát. Ebből is látszik, hogy kezd feszülni a helyzet, az viszont kérdéses, hogy mikor fognak erre megoldást találni.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Vadász- és gazdakörökben járatos források szerint azért nem könnyű a rendszer szereplőit szóra bírni, mert az akut problémák miatt egyre élesebb a szembenállás a vadászok és a gazdák között, a helyzet feszült, és senki nem találja a megoldást. A helyzet a Dunántúl leginkább erdősült területein, Tolna, Somogy, Zala és Vas vármegyében a legforróbb - írja a 24.hu.

Józan viták helyett gyakran már csak az acsarkodás meg az anyázás megy, miközben a minisztérium tesz az egészre

- fogalmazott a lap egyik forrása, hozzátéve, hogy eközben a rendszer szereplői egymásra vannak utalva, tehát csak közösen tudnák kezelni a helyzetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Czikk László Tolna megyében mintegy 1400 hektáron gazdálkodik, emellett a Donát-Völgye Vadászegylet elnöke. A szakember látja, bizonyos helyeken a vadszaporulat három-négyszerese annak, mint amennyit az állatok természetes élőhelye el tudna tartani. Így, mikor a szarvasrudli rátör egy kukoricatáblára, előfordul, hogy több hektáron egyetlen cső sem marad, hiszen a kukorica egy részét megeszik, a növények többségét pedig letapossák, és emiatt a továbbiakban a gépi betakarítás már nem lesz lehetséges. Olyan években, mint az idei - amikor az extrém hőség és az aszály eleve megtizedeli a termést -, nem meglepő módon különösen érzékenyek a termelők a vadkárra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?