Itt van a nagy terv: így pörgetnék fel a haltermelést a Marcalban

Itt van a nagy terv: így pörgetnék fel a haltermelést a Marcalban

agrarszektor.hu
Újabb ivadékbölcsők létesítésére készülnek Győr-Moson-Sopronban. A Marcal ívóterületen lévő rét két és fél évvel ezelőttig nem került víz alá ívási időben, vagy ha mégis, az ivadék nem jutott vissza a főmederbe. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének tájékoztatása szerint az elvégzett beavatkozással most a megfelelő időben és segítséggel, a védett területen megnőtt ivadékot előnevelt hal formájában visszaengedik a főmederbe.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

2019-ben született meg a terv, és adták be a pályázatot, 2021 novemberében készült el, és 2022 márciusában, a hivatalos átadó ünnepség után először árasztották el mesterségesen a Marcal duzzasztó felett kialakított ívó- és ivadéknevelő területet - olvasható a Pecaverzum oldalán. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének közlése szerint szándékosan használták a mesterségesen szót, mivel ez a terület korábban évről évre megmerült az áradások során, de a klímaváltozás és az emberi beavatkozások megváltoztatták a természetes folyamatokat. Ennek következtében vagy nem került már víz alá ívási időben a rét, vagy ha mégis, az ivadék nem jutott vissza a főmederbe. 

A szövetségnél hangsúlyozták, hogy csapadékmentes évben is elárasztják a terület, így az ívásra esély nyílik; megtartják a vizet, és szabályozottan, a megfelelő időben és segítséggel, a védett területen szépen és jó arányban megnőtt ivadékot visszaengedik a főmederbe. Mint írták,

ezek a folyamatok, ahogy azt nagyon sok horgásztárs, aki tavasszal járja a vadvizeket, maga is tapasztalja, nem mindig tud sikeresen végbemenni a korábban leírt folyamatok miatt.

Hozzátették: a kutató halászatok igazolják, hogy temérdek, változatos összetételű hal szaporodott, nőtt meg, és jutott vissza a Marcalba. A közlemény azzal zárult, hogy tudják, ez még csak csepp a tengerben, de sok cseppből áll a tenger, és a terveink már készülnek, hogy a vármegye majd minden területénél sikerüljön hasonlóan hasznos területeket kialakítani. Ehhez pedig az emberek türelmét kérték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31