Lebuktak a fogási naplóval trükköző horgászok: súlyos büntetést kaptak

Lebuktak a fogási naplóval trükköző horgászok: súlyos büntetést kaptak

agrarszektor.hu
A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KTVHESZ) halőri szolgálata az elmúlt időszakban több olyan személyt vont ellenőrzés alá, akik kifogtak és megtartottak halakat, amelyeket a fogási naplóba nem rögzítettek. Néhány esetben ráadásul élve kívánták elszállítani a vízpartról a kifogott uszonyosokat.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Több szabálysértő személyt is ellenőrzés alá vontak a halőrök a Közép-Tiszán. A hatóság tagjai az elmúlt három-négy hónapban sajnos több olyan esettel találkoztak, amikor a horgászok nemcsak megtartottk kifogott halakat, de a fogási naplóban se rögzítették ezeket - írta meg a Pecaverzum. A megjelentetett fényképek alapján a halőrök találtak negyven centimétert meghaladó pontyokat, és négy kilogrammnál nagyobb harcsát is.  

Kérjük horgászainkat, hogy figyeljenek oda a fogási napló vezetésének szabályaira. Fontos a pontos dokumentálás, hiszen a halgazdálkodónak a haltelepítések mértékének megállapításához fontos információ a horgászok által beírt halfajonkénti fogási adatsorok

- írta a KTVHESZ. 

A szövetségnél arra is felhívták a figyelmet, hogy a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 67. § (1) bekezdése alapján a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírságot szab ki a fogási napló vezetését elmulasztó; az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben foglaltnál nagyobb (30 centiméter) testhosszúságú, jogszerűen kifogott halat a vízpartról nem leölve elszállító személlyel szemben.

A fogási napló vezetését elmulasztó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke horgászat esetén 10 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A miniszteri rendeletben foglaltnál nagyobb testhosszúságú, jogszerűen kifogott halnak a vízpartról nem leölve történő elszállítása esetén kiszabható bírság mértéke: 10 ezertől 500 ezer forintig mozoghat.

A halgazdálkodási hatóság a bírság kiszabásakor a bírság összegébe beépíti a hal jogszabályban meghatározott halgazdálkodási értékét is. De mibe is kerülhet a horgászoknak a fogási napló vezetésének elmulasztása, valamint a be nem írt hal elvitele, a horgászokmányok bevonása és a bírság kiszabása esetén?

  • Állami jegy és fogási napló, minimális horgászegyesületi tagság: 13 ezer forint.
  • Területi jegy: napi jegy 5 ezer forint, éves összterületi jegy 44,5 ezer forint.
  • Halvédelmi bírság: 20 ezertől 550 ezer forintig
  • Ponty halfaj halgazdálkodási érték számítása: ponty 5 kilogramm x 1500 forint 15-ös szorzószámmal = 112.500 forint, 10 kilós ponty esetében ez az összeg 225 ezer forint.
  • Állami horgászjegy váltásától való eltiltás: 3-36 hónap.
  • Halgazdálkodási hasznosító helyi horgászrendtől függő vízterületről való kitiltás mértéke: 3 hónaptól 5 év.

Vagyis a szabálysértők összesen minimum 150 ezer és akár 800 ezer forintos bírságot kaphatnak, amely magába foglalja a bevont horgászatra jogosító okmányok díját, a kiszabott halvédelmi bírság összegét. Emellett az illető valamint 3-36 hónap között nem kaphat állami horgászjegyet, valamint akár 5 évre is kitilthatják az adott vízterületről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31