Egyre kevesebb van ebből a halból: búcsúzhatunk sokak kedvencétől?

agrarszektor.hu2024. szeptember 21. 14:01

Pénteken a norvég hatóságok bejelentették, hogy a vadlazac horgászatát tovább korlátozzák, mert vészesen lecsökkent az állomány és az intézkedést csak akkor vizsgálják felül, ha elegendőnek ítélik a visszatérő lazacok számát. „Miután évek óta csökken az ívásra a folyókon felfelé úszó lazacok száma, szükségesnek tartjuk ezért az óvintézkedéseket” – idézte az AFP francia hírügynökség Ellen Hambrót, a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét. 

Miután kikeltek és több évet töltöttek az édesvízben, a vadon élő lazacok kimerészkednek a tengerbe, ahol egy-három évet töltenek, mielőtt visszatérnek a folyójukba szaporodni. Általában ekkor fogják ki őket a hobbihorgászok. Az ívásra visszatérő lazacot száma azonban évek óta csökken, rekord alacsonyra esett 2021-ben és 2023-ban. A fejlemény aggasztja a környezetvédelmi hatóságot, amely amiatt már június 24-én 33 folyót és tengervizet zárt le Norvégia teljes déli partvidékén a vadon élő lazacok horgászata elől - írja a Világgazdaság.

A lazacgazdálkodással foglalkozó tudományos tanács – a Környezetvédelmi Ügynökség által létrehozott független testület a fjordokban víz alá helyezett ketrecekben történő lazactenyésztést okolja. Ezekben a halgazdaságokban rengeteg halat zsúfolnak össze, emiatt elszaporodnak a kórokozók, melyek megfertőzik a közelben úszó szabad vadlazacokat. Mindemellett a klímaváltozás nagymértékben befolyásolja a lazacok táplálékláncát. Norvégia biztosítja a világ tenyésztett lazacának jelentős részét, ez 2022-ban 1,5, 2023-ban 1,2 millió tonna exportot jelentett. Ez az ország legnagyobb nemzeti bevételi forrása, a norvég lazactermelők működési haszonkulcsát 45 százalékra becsülték.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hal, halászat, lazac, haltenyésztés, rekord, haltermelés, norvégia, kórokozó, tenger, csökken, halágazat,