Fontos döntés született a sertéspestisről: ez rengeteg magyar termelőt érint

agrarszektor.hu2024. szeptember 27. 10:03

Az elmúlt évek során bevezetett és következetesen végrehajtott járványvédelmi intézkedések eredményeként ismételten lehetőség nyílt egyes területeken az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolás mérséklésére. Ennek köszönhetően az érintett területek járványvédelmi korlátozásai is enyhültek, ezáltal számottevően bővülnek a helyi gazdálkodók és élelmiszer-vállalkozások kereskedelmi lehetőségei - olvaható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága (PAFF) szeptemberi ülésén elfogadta Magyarország ASP fertőzött és magas kockázatú területek csökkentésére tett javaslatát. A döntés révén jelentősen módosult a kockázati területek besorolása Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben: Békés vármegyében teljesen, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye túlnyomó részén megszűnt a fertőzött terület. Ezzel együtt mindhárom vármegye eddig magas kockázatú területének jelentős része közepes kockázatúvá vált.

A közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznótestet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatúvá váló területeken is kedvezőbbé válnak a feltételek, ugyanis innen a házi sertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat - az eddigi ártalmatlanítás helyett - belföldön feldolgozzák, felhasználják.

Az átminősítés tehát a magyar állattenyésztők, az élelmiszer-előállítók és a vadgazdálkodók számára egyaránt rendkívül kedvező. A területek kockázati besorolásának módosítása nyomonkövethető a Nébih tematikus oldalán elérhető interaktív térképen. Az afrikai sertéspestissel érintett településekről ezen az oldalon találhatók bővebb információk, a Mentesítési terv részletei pedig erre a linkre kattintva ismerhetők meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
sertéságazat, sertéspestis, kockázat, nébih, sertéstartás, korlátozás, asp, vaddisznó, afrikai-sertéspestis, vaddisznóhús,