Ennek már fele sem tréfa: védőoltást követelnek a gazdák

Ennek már fele sem tréfa: védőoltást követelnek a gazdák

agrarszektor.hu
Az amerikai gazdák egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a Biden-kormányra, hogy engedélyezze a csirkék, pulykák és tehenek vakcinázását, hogy megvédjék őket a madárinfluenza-fertőzéstől, amely három éve pusztítja az állományokat - írja a Reuters.

Idén ősszel a 67 milliárd dolláros amerikai baromfiágazat állományai először szembesülnek kettős fertőzésveszéllyel: a tejtermelésből és a betegséget terjesztő vándormadarakból származó fertőzésekkel.

Százmillió baromfi veszett oda

A Rose Acre Farms, az Egyesült Államok második legnagyobb tojástermelője azt szeretné, ha az amerikai mezőgazdasági minisztérium engedélyezné a védőoltásokat - mondta Marcus Rust vezérigazgató a Reutersnek. A vállalat több millió tyúkot veszített el a járványok miatt, és áttelepíti egy indianai csirketenyésztő létesítményét, mert az egy autópályával szemben fekszik egy vadon élő állatok számára fenntartott menedékhellyel, amely vonzza a vándorló kacsákat - mondta, majd hozzátette:

Mi farmerek vagyunk. Azt akarjuk, hogy az állataink éljenek.

A vírus 14 államban a szarvasmarhákra való átterjedése és 13 tej- és baromfifarmon dolgozó megfertőződése idén aggasztja a tudósokat és a szövetségi tisztviselőket a további terjedés embereket érintő kockázatai miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Legfőbb ideje a vakcinázásnak?

Az ország vezető tojás-, pulyka- és tejipari csoportjai Tom Vilsack mezőgazdasági miniszternek írt augusztusi levelükben azzal érveltek, hogy a járvány gazdasági áldozatai indokolják a vakcina bevetését. A szövetségi törvényhozók szerint pedig az USDA-nak fel kellene gyorsítania a vakcinakutatást, és új módszereket kellene kidolgoznia a gazdáknak a járványkitörések elkerülésére.

Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi járványnak nem látszik a vége

- írta egy tucatnyi kongresszusi képviselő, élükön Randy Feenstra republikánus és Jim Costa demokrata képviselővel, egy másik, Vilsacknak címzett augusztusi levélben. Az USDA szóvivője elmondta, hogy az ügynökség együttműködik az állami és szövetségi ügynökségekkel és kutatókkal az állatállomány, a gazdák és a mezőgazdasági dolgozók védelme érdekében, és kutatja az állatok vakcinázását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kérdés, mit szólnak az exportpartnerek

Vilsack azonban egy korábban nem közölt, a kongresszus tagjainak írt márciusi levelében azt mondta, hogy a vakcinakampány kihívásokkal nézne szembe, többek között az export lehetséges akadályaival. Számos ország tiltja a beoltott baromfi behozatalát, mert aggályos, hogy a vakcina elfedheti a vírus jelenlétét.

A kereskedelmi célú baromfi széles körű vakcinázása rövid távon nem lehetséges

- írta Vilsack a levélben, amelyet a Farm Forward állatvédő csoport közérdekű adatigénylés útján szerzett meg, és osztott meg a Reuters-szel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetvédelemben már működik

Egyre több ország fontolgatja az egykor tabunak számító vakcinák alkalmazását. Franciaország tavaly kezdte meg a kacsák madárinfluenza elleni oltását. Új-Zélandon, ahol még soha nem fordult elő madárinfluenza, öt vadon élő madárfajon tesztelik a vakcinát.

"Az Egyesült Államokban a vakcinát csak ebben a konkrét esetben használják, az adott vadon élő madár veszélyeztetett státusza miatt" - mondta Julianna Lenoch, az USDA vadon élő állatokat érintő betegségekkel foglalkozó szakértője. Az Egyesült Államokban 94 kondort oltottak be, és a madárinfluenza okozta halálesetek megszűntek - mondta egy csütörtöki webináriumon.

A madárvonulás nem segít

A madárinfluenza az USDA adatai szerint áprilistól júliusig 17 millió tojótyúkot pusztított el. Augusztusra a tojás kiskereskedelmi ára meghaladta a 3,20 dollárt tucatonként, és 16 havi csúcsot ért el, a szövetségi adatok szerint. A tojáságazatnak növelnie kell a kínálatot, hogy csökkentse az árakat, és a vándorlási időszak bizonytalanságot okoz - mondta Brian Moscogiuri, az Eggs Unlimited egyik alelnöke.

A kékszárnyú récék egészen Dél-Amerikáig utazhatnak, mondta Andy Ramey, az amerikai földtani intézet kutatója. Brazília, a világ legnagyobb csirkeexportőre, a vándorlások miatt több esetet észlelhet a vadon élő madarak körében - közölte a baromfiszövetség.

A vándormadarak elpusztulás nélkül is hordozhatják a vírust, és átadhatják azt a baromfiknak. Úgy tűnik azonban, hogy kevesebb vadon élő madár fertőződik meg, valószínűleg azért, mert immunitást szereztek - mondta Ramey. "Van okunk a reményre" – tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 29. 07:27