Bejutott a veszélyes károsító az EU-ba: vigyázni kell, súlyos dolgokra képes

Bejutott a veszélyes károsító az EU-ba: vigyázni kell, súlyos dolgokra képes

agrarszektor.hu
A Xylella fastidiosa baktérium jelenleg az egyik legsúlyosabb károsító az Európai Unióban (EU), amely a közös növény-egészségügyi szabályozás alapján karantén kórokozó. A baktérium behurcolásának és EU-n belüli terjedésének megakadályozása érdekében a Bizottság több módosítást tett, melyeket a 2024/2507 végrehajtási rendelet tartalmaz.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Eddig a kórokozó releváns vektorai még nem kerültek egyértelműen azonosításra. Ezért a Cicadomorpha (énekeskabóca-formájúak) alrendágba tartozó rovarokat, amelyekről ismert, hogy terjesztik vagy terjeszthetik a baktériumot, vektoroknak kell tekinteni. A kórokozó jelenlétét olyan növényekben is kimutatták, amelyek eddig nem voltak ismertek. Ezért a tagállamoknak az éves felderítését nem csak a gazdanövényeken, hanem fertőzés gyanúja esetén más növényfajon is el kell végezni. Emellett a kórokozó jelenlétét nem csak a növényekben, hanem a vektorokban is fel kell mérni - írja a NAK.

A fogékony növények jegyzékeit az alábbi fajokkal bővítették: Lavandula angustifolia, Lavandula x intermedia, Lavandula latifolia, Lavandula stoechas, Salvia rosmarinus, Acer granatense, Castanea sativa, Chenopodium album, Clinopodium nepeta, Cornus sanguinea, Fraxinus angustifolia, Grevillea rosmarinifolia, Liquidambar styraciflua, Lonicera periclymenum, Mentha suaveolens, Quercus ilex, Rhamnus alaternus, Rubus ideaus, Senecio inaequidens. A Salvia apiana fajt törölték a Xylella fastidiosa baktériumra fogékony növények listájáról. Ha a felderítés ökológiai-éghajlati viszonyok miatt szabadföldön nem lehetséges, akkor azt csak a releváns helyszíneken kell elvégezni, ahol kockázatot jelent a kórokozó. A felderítés során 90 %-os megbízhatósági szintet kell alkalmazni a korábbi 80 %-os helyett. Azon a területen, ahol a kórokozó jelenléte először kerül megerősítésre, ott legalább egy évig felderítést kell végezni annak megállapítására, hogy más növények megfertőződtek-e, és szükség van-e további intézkedésekre.

Portugália Porto régióban található Espinho, Gondomar, Maia, Matosinhos, Porto, Santa Maria da Feira és Vila Nova de Gaia körzetekben már nem lehetséges a kórokozó felszámolása, ezért a károsító visszaszorítására irányuló intézkedések hatálya alatt álló fertőzött területnek minősülnek. A vektorok elleni védekezés során a fertőzött területeket mezőgazdasági és nem mezőgazdasági területekre bontották. Az eltávolítási intézkedésektől való eltérés kiterjesztésre került a hivatalosan történelmi értékűvé nyilvánított, vagy különleges társadalmi, kulturális vagy környezeti értékkel rendelkező fákra. A károsító visszaszorítására irányuló intézkedések hatálya alatt álló fertőzött területek esetében 5 km-ről 2 km-re csökkent az a területet, ahol éves felderítéseket kell végezni a pufferzónával szomszédos fertőzött területen. Annak érdekében, hogy egyértelműbbek legyenek a növényútlevelek, a pufferzónából fertőzött területre szállított növények növényútlevelein fel kell tüntetni a „Pufferzóna - XYLEFA” feliratot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?