Pusztulnak a halak a magyar folyókban: megvan, mi állhat a háttérben

agrarszektor.hu2024. október 5. 18:59

Az elmúlt napokban a horgászok több beszámolót feltöltöttek a közösségi médiába a Kapos-folyón és a Sió-csatornán észlelt halpusztulásról. Az első hivatalos tájékoztatások alapján a hatóság a korábbi extrém időjárási viszonyokat, illetve egy olajszennyezést jelöltek meg az elhullások forrásaként. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs szó tömeges halpusztulásról.

Halpusztulásról számoltak be a horgászok a Kapos-folyón és a Sió-csatornán. A közösségi médiába feltöltött beszámolók alapján a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Ddvizig) október 2-án elsőfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Kapos-folyó 90+659 és 91+692 kilométerszelvényei közötti szakaszára. A készültséget még aznap másodfokúra, a következő nap pedig már harmadfokúra emelték a 93+928 kilométerszelvény környezetében az észlelt olajos szennyezés továbbterjedésének megakadályozása miatt - írta meg a Pecaverzum.

A hatóság tájékoztatása szerint a gondot az okozta, hogy a Magyar Cukor Zrt. hűtőtavainak friss vízzel való feltöltése az extrém időjárási viszonyok miatt nem volt lehetséges, ezért történt halpusztulás. A szennyezés eredetének kiderítése érdekében mintát is vettek a Kaposból. Később kiderült, hogy olaj is szennyezte a folyó vizét, ezért kellett harmadfokú készültséget elrendelni. A kárelhárításon mindkét helyen jelenleg is dolgoznak a szakemberek, de tömeges halpusztulásról nincs szó.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szennyezés, hal, folyó, vízszennyezés, halpusztulás, halfaj, vízminőség,