Nem csitul az amerikai járványhelyzet: támogatást kaptak a vakcinagyártók

agrarszektor.hu2024. október 6. 18:02

72 millió dollárt kapott az amerikai kormánytól GSK, a Sanofi és a CSL, hogy felpörgessék a madárinfluenza elleni vakcinák gyártását. A lépésre azért került sor, mert a kormányzati adatok szerint a járvány, márciusi kitörése óta 14 államban több mint 254 baromfi- és szarvasmarha-állományt fertőzött meg, illetve emberi megbetegedéseket is okozott.

Mintegy 72 millió dolláros támogatást kapott az amerikai kormánytól három nagy gyógyszeripari vállalat, a GSK, a Sanofi és a CSL. David Boucher, az amerikai egészségügyi minisztérium fertőző betegségekre való felkészülési és reagálási divíziójának igazgatója elmondta, hogy a cégek a pénzeszközöket injekciós üvegek és előretöltött fecskendők készítésére fogják felhasználni, hogy szükség esetén az adagok készen álljanak a szétosztásra - írta meg a Reuters.

Ez a mostani támogatás mintegy 37,9 millió dollárt jelent a CSL, 23,4 millió dollárt a Sanofi és 10,5 millió dollárt a GSK számára. Ennek segítségével Amerika több mint megduplázná a madárinfluenza elleni oltóanyag-készletét, és 2025 első negyedévében 10 millióra növelné az ország teljes készletét a felhasználásra kész adagokból.

A GSK, a Sanofi és a CSL további, a madárinfluenza keringő törzseihez igazított ömlesztett oltóanyag-összetevőket is elő fog állítani - mondta el David Boucher. Az ausztrál CSL nemrégiben 121,4 millió dollár értékű szerződést kötött az amerikai kormány madárinfluenza elleni vakcina készletének 40 millió adagra való növelésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
usa, fertőzés, madárinfluenza, amerikai-egyesült-Államok, állategészségügy, vakcinázás, oltóanyag, vakcina, egészségügy, gyógyszeripar, védőoltás, állatbetegség, fertőzésveszély,