Itt a figyelmeztetés: veszélyes vírus terjedhet el itthon, ha nem vigyázunk

Itt a figyelmeztetés: veszélyes vírus terjedhet el itthon, ha nem vigyázunk

agrarszektor.hu
Eredményesen védekezett hazánk az afrikai sertéspestis ellen: a betegség megjelenése óta eltelt több mint hat évben sikerült megvédeni a sertéságazatot a járványtól. A gazdák figyelme azonban továbbra sem csökkenhet, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Több mint hat éve van jelen hazánkban az afrikai sertéspestis (ASP), a vírus azonban a vaddisznóállományról nem terjedt át a házisertés-állományra. Mindez az elmúlt évek során bevezetett és következetesen végrehajtott járványvédelmi intézkedéseknek köszönhető, tehát a gazdálkodók és a hatóságok közös érdeme. A sikeres védekezés lehetőséget biztosított arra is, hogy kedvezőbb legyen egyes területek ASP kockázati besorolása, így az adott térségekben - Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben - enyhültek a kereskedelmi korlátozások is. Ennek köszönhetően bővültek a helyi gazdálkodók és élelmiszer-vállalkozások gazdaságilehetőségei - írja közös közleményében a NAK és a Nébih.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt. Az ASP továbbra is jelen van az ország vaddisznóállományában, ezért a járványvédelmi fegyelem továbbra is fontos. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a gazdálkodókat, hogy az afrikai sertéspestis-járvány megelőzése érdekében mindenki körültekintően figyeljen az előírásokra, és maradéktalanul tartsa be azokat. Aki ugyanis a saját állományát védi, az egész hazai sertéságazatot védi!

Az előttünk álló őszi-téli időszakban számos olyan tevékenység jellemzi a mezőgazdaságot, amelyek különösen nagy kockázattal járnak az ASP vírus behurcolásával kapcsolatban. Az egyik ilyen a társas vadászat, a vaddisznóvadászat ugyanis főként az őszi hónapokra koncentrálódik. Fontos, hogy a vaddisznóvadászat során tájékozódjunk a vadászterület kockázati besorolásáról. Fertőzött terület erdeiben, az aszfaltozott útról gépjárművel letérni csak a helyi hivatásos vadászoknak, kísérőknek szabad, mindenki másnak a területen kívül kell hagynia a gépjárművét. A vadászatot követően minden esetben gondoskodni kell az autó, a csizmák, a fegyverek és a ruházat megtisztításáról is. A vadászaton részt vevők - akár vadászok, akár hajtók - 72 óráig semmilyen körülmények között ne menjenek házi sertést tartó udvarba, tenyészetbe! A ruházat tisztítására a túrázóknak, a kirándulóknak és a gombászóknak is figyelniük kell.

Az ősz másik fontos feladata a mezőgazdaságban a kukorica aratása. A kukorica a vaddisznók egyik kedvenc csemegéje, a magas növény pedig biztonságos takarást, búvóhelyet is jelent számukra, ezért az állatok az aratás végéig nagy számban tartózkodnak a kukoricatáblákban. A fertőzött területen nagy számban hullhatnak el a beteg vaddisznók, fertőzve a terményt. Ezért fontos, hogy az érintett mezőgazdasági területen learatott kukoricát - vagy bármilyen más, sertések takarmányozására szánt gabonát - a háztáji állomány védelme érdekében legalább 30 napig pihentessék a termelők, ami a szárításon, hőkezelésen átesett terményre is igaz. A földeken munkát végző erőgépeket nem szabad a sertéstelep közelében tárolni, a munka végeztével a sártól és szennyeződésektől megtisztítva, lemosva és vírusölő szerrel ajánlott fertőtleníteni azokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?