Figyelmeztet a hatóság: ezért sok termelőnek fizetnie kell október 14-től

agrarszektor.hu2024. október 11. 17:31

A Nébih tájékoztatja az érintetteket, hogy 2024. október 14-től az emberi fogyasztás céljából, rendes vágással levágott szarvasmarhák BSE vizsgálatai esetén kötelező lesz a 7.200 Ft + áfa összegű térítési díj fizetése. Magyarországon a BSE vizsgálatok elvégzése a 30 hónaposnál idősebb, Romániában, Bulgáriában és 3. országban született szarvasmarhák esetében kötelező.

A vonatkozó rendelet1 szerint amennyiben a jogszabályban említett kategóriákba tartozó, és a rendeletben felsorolt tagállamok valamelyikében született szarvasmarhafélék esetében egy másik tagállamban végeznek BSE-vizsgálatot, akkor a vizsgálat végzésének helye szerinti tagállam által előírt vizsgálati korhatár alkalmazandó. A fenti jogszabálynak megfelelően Magyarországon az emberi fogyasztás céljából, rendes vágással levágott szarvasmarhák vizsgálata – a 30 hónaposnál idősebb, Romániában, Bulgáriában és 3. országban született szarvasmarhák kivételével – nem kötelező - írja a Nébih.

A húsvizsgálatot is szabályozó rendelet2 rendes vágás esetén tehát ‒ a felsorolt kivételeken felül ‒ nem írja elő a BSE mintavételt, kizárólag a fertőzésveszélyt jelentő anyag eltávolítását, valamint annak jelölését. Egyéb vonatkozó rendelet3 értelmében az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályait kötelező maradéktalanul betartani, további állategészségügyi szigorítás bevezetésére nem kerül sor.
A szarvasmarhák BSE vizsgálatának térítési díja 7.200 Ft + áfa lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szarvasmarha, rendelet, nébih, szabályozás, szarvasmarhatenyésztés, kötelező, szarvasmarhatelep, díjfizetés, szarvasmarhatartó, szarvasmarha-tenyésztés,