Különös módszerrel figyelik a madarakat Magyarországon: te láttál már ilyet?

Különös módszerrel figyelik a madarakat Magyarországon: te láttál már ilyet?

agrarszektor.hu
A 2024-es év madarának választott kerecsensólyom a hazai természetvédelem egyik ikonikus faja. Az Európai Unió által támogatott LIFE SakerRoads projekt arra törekszik, hogy a faj állománycsökkenését megállítsa és az újra növekedésnek induljon az észak-alföldi régióban. Idén a projekt két mintaterületén, a Jászságban és a Hevesi síkon 7 fészekaljban összesen 22 fiatal kerecsensólymot jelöltek meg műholdas nyomkövetővel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az alig 10 grammos jeladók segítségével minden eddiginél pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mi történik a fiatal sólymokkal, miután elhagyják a fészket, milyen veszélyekkel kell szembenézniük és milyen pusztulási okok hatnak az állományra. Ennek érdekében teljes fészekaljakat jelöltek meg az MME szakemberei, emellett pedig speciális állatorvosi és genetikai vizsgálatokat is elvégeztek a projekttel együttműködő tapasztalt kutatók - írja közleményében az MME.

A közlemény írásakor tíz madár volt még biztosan életben a jeladók adatai alapján: három tartózkodott Magyarországon, három Szerbiában, kettő Romániában, egy Lengyelországban, egy pedig Görögországban. Kilenc példány elpusztult, három madárról pedig hosszabb ideje nincs információnk. Utóbbiak Oroszország és Ukrajna háborús övezetében tartózkodtak, ahol a GPS és GMS hálózatok zavarása miatt a jeladók nem tudják elküldeni az adataikat. Az elpusztult sólymok közül hét példány Magyarországon, egy Fehéroroszországban, egy pedig Romániában került meg. Hármukkal ragadozó végzett, további három éhezés miatti legyengülés áldozata lett, egy példány áramütés, két egyed pedig eddig ismeretlen ok miatt pusztult el, ezek laboratóriumi vizsgálatai azonban még jelenleg is zajlanak. Deák Gábor, az MME méreg- és tetemkereső kutyás egységnek vezetője így nyilatkozott:

Az elpusztult kilenc kerecsenből hatot a Hella nevű keresőkutya segítségével sikerült megtalálnunk. Nagyon fontos minél gyorsabban reagálni, ha egy madár mozgása a jeladó alapján rendellenességet mutat. Egyrészt így lehet arra esély, hogy esetleg még élve sikerüljön megtalálni egy bajba jutott madarat, másrészt pedig csak frissen megtalált tetemek alkalmasak a speciális állatorvosi vizsgálatokra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?