Ez már járvány: újabb megyében bukkant fel a vírus Magyarországon

Ez már járvány: újabb megyében bukkant fel a vírus Magyarországon

agrarszektor.hu
Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét követően, Csongrád-Csanád vármegyében is madárinfluenza jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járványban érintett Csongrád-Csanád vármegyei, 9500 darabos májhasznú kacsaállományt felszámolták a szakemberek. Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedése miatt további korlátozó intézkedéseket vezetett be.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Csongrád-Csanád vármegyei Pusztaszer településen is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusa. A 9500 példányt számláló májhasznú kacsatelepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára. Az érintett állományt felszámolta a hatóság, valamint a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Az állategészségügyi hatóság új korlátozó intézkedéseket vezetett be. Magyarország teljes területén a jelenleg korlátozással érintett járások korlátozás alatt nem álló területére betelepítési engedély csak abban az esteben adható ki, ha a betelepített állományt az adott tartási helyről kizárólag azonnali vágásra szállítják ki. Ha a járvány továbbterjed, akkor az új intézkedés valamennyi érintett járás korlátozás alatt nem álló területén automatikusan életbe lép. Az intézkedés az érintett járásban lévő, valamennyi korlátozás alatt lévő terület feloldásáig vagy visszavonásig érvényes.

Ezenfelül az országos főállatorvos az aktuális járványügyi helyzet miatt, a 2/2024. számú határozatában 2024. október 11-től a magas kockázatú vármegyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye teljes területén) elrendelte a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását. Ennek értelmében, amennyiben a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval, abban az esetben kötelező az állatokat állattartó épületben zártan tartani. Az érintett vármegyékben szintén kötelező a nem kereskedelmi célból baromfit tartó gazdaságokban, hogy fedetten történjen a baromfik etetése és itatása, valamint javasolt ezen állatok zártan tartása is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?