Ijesztő tempóban terjed a veszélyes vírus: szinte mindenhol megjelent

agrarszektor.hu2024. október 14. 11:33

Az ausztrál kormány jelentős összeget különít el a madárinfluenza elleni védekezésre, miközben a vírus világszerte terjed, de még nem érte el az országot. A bejelentés szerint 95 millió ausztrál dollárt (64,13 millió amerikai dollár) fordítanak a H5N1 madárinfluenza elleni védekezésre, amely már számos országban okozott súlyos károkat - jelentette a Reuters.

Óceánia az utolsó olyan régió a világon, amely még mentes a H5N1 madárinfluenzától. Ez a vírustörzs 2020 óta pusztít Ázsiában, Európában és Afrikában, ahol madarak százmillióit és emlősök tízezreit ölte meg, jelentős károkat okozva a mezőgazdaságban és a környezetben. Julie Collins mezőgazdasági, halászati és erdészeti miniszter hangsúlyozta az új finanszírozás fontosságát.

A madárinfluenza ezen törzse valós és jelentős veszélyt jelent Ausztrália mezőgazdasági ágazatára

- nyilatkozta a miniszter. Az új forrás kiegészíti azt a több mint 1 milliárd ausztrál dollárt, amelyet az ország biológiai biztonságának megerősítésére fordítanak.

Bár Ausztrália földrajzi elhelyezkedése némi védelmet nyújt a fertőzéssel szemben, a veszély egyre közelebb kerül. A vírus 2022-ben már elérte Indonéziát, tavaly pedig az Antarktiszon is megjelent. Szakértők szerint a legnagyobb kockázatot a déli félteke tavaszi időszaka jelenti, amikor a kisebb vándormadarak révén a vírus eljuthat Ausztrália területére is. Az év elején Ausztrália már szembesült három párhuzamos madárinfluenza-járvánnyal, de ezek mindegyike a vírus más-más törzsét tartalmazza, és egyik sem volt a H5N1-es típus. Collins miniszter kiemelte:

A magas patogenitású madárinfluenza más törzseinek kitöréséből idén tapasztalt hatások rávilágítanak a nemzeti felkészültségbe való folyamatos befektetés fontosságára.

Az ausztrál kormány lépése jelzi, hogy komolyan veszik a fenyegetést, és proaktívan igyekeznek felkészülni a lehetséges járványra, védve ezzel az ország mezőgazdaságát és állatállományát.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
mezőgazdaság, ausztrália, madár, fertőzés, madárinfluenza, vírus, védelem, vándormadár,