Fontos figyelmeztetés jött: ez minden magyar kutyatulajdonost érint

agrarszektor.hu2024. október 15. 15:32

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma 2024. október 10-én újra veszettségesetet igazolt egy kutyánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a román határ közelében találták a szakemberek. Az új eset miatt több járványügyi intézkedést rendelt el a hatóság.

A Nébih szakemberei ismét veszett kutyát azonosítottak: ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szamosbecsen. A legújabb esettel összefüggően számos járványügyi intézkedés ‒ többek között fokozott felügyelet és ebzárlat ‒ elrendelését kezdeményezte az állategészségügyi hatóság. Az elrendelt intézkedéseket a Nébih és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal mindaddig fenntartja, amíg azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi - olvasható a Nébih oldalán.

A Nébih az igazolt fertőzésről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékes szervét, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta. A veszettség 2022. szeptemberében jelent meg ismét hazánkban. Mostanáig összesen 37 esetet állapítottak meg, többségében rókákban. Valamennyi veszettségeset az ukrán és a román határ közelében történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az esetek miatt a vármegye elvesztette veszettségtől mentes státuszát, azonban az ország többi része továbbra is mentes maradt. A megemelkedett esetszámok miatt 2024-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a rókák vakcinázása dupla csaléteksűrűséggel történik mindaddig, amíg a járványügyi helyzet indokolja.

Ezenfelül a veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség: az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok kapcsán az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről. Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot, vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
nébih, állategészségügy, veszettség, róka, macska, háziállat, oltás, kutya, kötelező, szabolcs-szatmár-bereg-megye, állategészség,