Veszélyes hal jelent meg a Balatonban: már a horgászok is aggódhatnak

agrarszektor.hu2024. október 15. 13:27

 A fekete törpeharcsa 2022-re a balatoni horgászok fogásainak 20 százalékát tette ki, ami jelentős növekedés a korábbi évekhez képest. Ez az invazív faj veszélyt jelenthet a Balaton őshonos halaira és élővilágára. A szakértők szerint a törpeharcsák ivadékainak eltávolítása ajánlott, de egyelőre még nem tapasztalták a helyi halpopulációk csökkenését.

Pár éve még ritkaságnak számított, 2022-ben viszont már a horgászok fogásainak 20 százalékát a fekete törpeharcsa tette ki. Ez az invazív faj veszélyezteti a Balaton őshonos élővilágát, és a horgászok számára is problémát jelent, mivel jelenléte megnehezíti a ragadozóhalak, például a süllő fogását. Bár a törpeharcsa húsa ízletes, kis mérete és nehéz tisztítása miatt kevesen foglalkoznak vele, ráadásul tüskés úszói komoly sérülést okozhatnak - írja a Iikebalaton.

2022 júliusában a fekete törpeharcsa felkerült az Európai Unió inváziós fajok listájára, és Magyarországon is szigorú szabályozások védik tőle a Balatont. A szakértők szerint a visszadobás elkerülése és az ivadékok eltávolítása az ajánlott beavatkozások, de más radikális intézkedéseket nem javasolnak, mivel azok veszélyesek lehetnek az őshonos halakra.

A BLK közleménye szerint a kutatások rámutattak arra, hogy bár az invazív fekete törpeharcsa főként más táplálékot fogyaszt, mint az őshonos halak, rendkívül hatékony ragadozóként jelentős fenyegetést jelenthet a helyi halpopulációkra. Emiatt a kifogott fekete törpeharcsákat tilos visszadobni a Balatonba, és a szakemberek a fiatal egyedek kifogását is támogatják. A szakértők hosszú távon abban reménykednek, hogy a törpeharcsák ivadékainak eltávolítása eredményes lesz.

Különböző táplálkozási szokások

A kutatás eredményei alapján jelentős eltérések mutatkoznak a különböző halfajok táplálkozási szokásaiban, azaz a vizsgált halak nemcsak más ételeket fogyasztanak, hanem különböző mennyiségekben és helyszíneken is keresnek táplálékot. A kutatók emiatt egyelőre nem észleltek csökkenést az őshonos halak számában a Balatonban a törpeharcsa hatására.

Ha a fekete törpeharcsák populációja megnövekedne a tóban, a helyzet valószínűleg jelentősen változna

- nyilatkozta Czeglédi István, a BLKI tudományos munkatársa. Emellett még azt is vizsgálják, hogy mely fajok lehetnek a törpeharcsa versenytársai. A fekete törpeharcsa elsősorban makrogerinctelenekkel, például csigákkal, kagylókkal és rovarlárvákkal táplálkozik, de jelentős mennyiségű halat is fogyaszt. A halakból származó táplálék mennyisége nő a törpeharcsa méretével, azonban a hallal való táplálkozásuk nem változik az évszakok függvényében. A sügér szintén jelentős mennyiségben fogyaszt halakat és vízi makrogerincteleneket, azonban a táplálékául szolgáló kisebb állatok eloszlása egyenletesebb, mint a törpeharcsa esetében. A bodorka elsősorban makrogerinctelenekkel és növényekkel táplálkozik. A várakozásokkal ellentétben jelentős táplálkozási eltéréseket mutattak ki a három vizsgált faj között. Az eredmények alapján a balatoni fekete törpeharcsa leginkább közvetlen ragadozással gyakorol negatív hatást az őshonos halakra, míg a különböző táplálékforrásokért folytatott versenyben ennek hatása kisebb.

A horgászok segítséget nyújthatnak

Évek óta arra ösztönzik a balatoni horgászokat, hogy fogják ki a fekete törpeharcsákat. Korábban tilos volt merítőszákkal halat fogni, de a kikötők vizében úszó fekete törpeharcsa-ivadékokat már szabad és ajánlott is kimeríteni. A szakemberek szerint még korai a pozitív hatásokról beszélni, de a kezdeményezést biztatónak ítélik. Jelenleg azonban csak a horgászok meríthetik ki az ivadékfelhőket, mivel ehhez alapvető fajismeretre van szükség, hogy elkerüljék más (őshonos) fajok véletlen eltávolítását.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
balaton, horgászat, törpeharcsa, őshonos, horgászengedély, horgász, szakértő, faj, fajok, invazív, őshonos-állat,