Idegen halak jelentek meg a Hévízi-tóban: ebből óriási baj lehet

Idegen halak jelentek meg a Hévízi-tóban: ebből óriási baj lehet

agrarszektor.hu
A Hévízi-tó vízkészlete folyamatosan megújul a 38 °C-os termálforrásoknak köszönhetően, míg a víz a Hévízi-csatornán keresztül távozik és a Zala folyóba ömlik. Az utóbbi években invazív trópusi díszhalak, mint például a jaguársügér, jelentek meg a területen, veszélyeztetve az őshonos halakat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai most őshonos ragadozókat telepítettek, és egy év múlva vizsgálják a halállomány összetételének változásait.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Hévízi-tó vízkészlete folyamatosan megújul, mivel a 38 °C-os termálforrások táplálják. A víz a "lefolyóként" emlegetett Hévízi-csatornán keresztül távozik a tóból, mielőtt 13 km után a Zala folyóba ömlik. A szabadstrand, amelynek működését hivatalosan nem engedélyezték, valójában a zsilip közelében a jogszabályok szerint megtiltott fürdőzés következtében alakult ki, hiszen itt sok vendég ingyenesen fürödhetett a meleg gyógyvízben, sokan pedig gyógyulás reményében látogattak el ide - írja a Sokszínű Vidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Hévízi-tó kifolyójánál egy-két kilométeren keresztül meleg a víz hőmérséklete. A tó kivezető csatornája télen sem fagy be, ami kedvező életfeltételeket teremt a trópusi halak számára, amelyek a hideg magyar folyókban elpusztulnának. Az utóbbi években valószínűleg felelőtlen akvaristák telepítették a kifolyót olyan halakkal, amelyeket akváriumi célokra tartanak; elengedik, tenyésztik őket, és ha úgy döntenek, visszaveszik.

2024. februárjában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI) munkatársai különféle halászati módszerekkel fogtak ki a Hévízi-tó kifolyójánál különleges és jelentős méretre nőtt inváziós trópusi díszhalakat. A halászat során közel 500 invazív, bölcsőszájú halféle került partra. Az invazív halak jelenléte komoly problémát jelent. A kutatók szerint ezek a halak akár a Balatonhoz is eljuthatnak; a Zala-folyóban például már találkoztak jaguársügérrel. Ugyanezen a területen őshonos ragadozókat, csukákat telepítettek, és egy év elteltével megfigyelik, mi történik az invazív fajok populációjával. A biológiai szelekció után a következő télen újra halászni fognak a Hévízi-tó kifolyóján, hogy ellenőrizzék a halállomány összetételének változásait.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?