Itt a magyar fejlesztés: szoftverrel mérik a baromfi súlyát

Braunmüller Lajos2024. október 17. 14:31

Új, kamerákkal gyűjtött adatokon alapuló szoftveres súlymérést dolgozott ki egy magyar startup, amelynek megoldását a baromfitartásban lehet hasznosítani. A fejlesztők eljárását már sikeresen alkalmazzák a pecsenyekacsa-tartásban, a cég rövid időn belül piacra lépa broilercsirke testsúlybecslő modelljével is. A szoftveres súlymérés segíthet a manapság ritkaságszámba menő élőmunka kiváltásában, ráadásul a madarakat számukra észrevétlenül vizsgálja, amely nem csupán állatjóléti előny, de csökkenti az állományt ért stresszt is.

A baromfiágazatban alkalmazott precíziós technológiák egyre fontosabbá válnak, különösen a hústermelés szektorában, ahol a termelési folyamatok hatékonysága és pontossága kulcsfontosságú tényezők. Alexy Márta, a Birdwatcher Zrt. vezérigazgatója az Agrárszektornak betekintést nyújtott abba, hogyan lehet az új technológiák segítségével növelni a termelékenységet és biztosítani a minőségi termelést.

Először tanítják a szoftvert

A cégvezető a baromfihús-termelés alszektorára fókuszálva emelte ki a precíziós megoldások fontosságát. Mint elmondta, egy baromfitartó gazda kereste meg őket azzal a kérdéssel, hogy lehetséges-e egyedi súlymérést végezni az istállóban tartott madarak esetében, ami három évvel ezelőtt elindította a kutatást. Hozzátette:

Az intenzív baromfitermelés során nagy légtérben több ezer egykorú és látszólag egyforma madarat tartanak, így a súlymeghatározás kulcsfontosságú, hiszen ez alapján lehet dönteni az optimális vágási időpontról. Az első kérdés az volt, hogy hogyan tudjuk felismerni az egyes madarakat, majd hogyan továbbítjuk, tároljuk és elemezzük a gyűjtött adatokat.

A kutatócsoport első lépése az volt, hogy kamerákat kezdtek használni a madarak megfigyelésére. Az ötlet alapja az volt, hogy a függesztett madármérlegeket, melyeket a broilercsirke esetében széles körben alkalmaznak, összekapcsolják a kamerákkal. Így amikor egy madár a mérlegre lép, a kamera felülnézeti képet készít róla, és a két adat összekapcsolásával meghatározható az egyedi súly a kép alapján.

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a madarak súlyát automatikusan, emberi beavatkozás nélkül mérjük.

Felhőbe mennek az adatok

A folyamat lényege, hogy a kamerák által rögzített felvételek alapján a rendszer megtanulja, hogyan változik a madarak testfelépítése a hizlalási időszak alatt. Ahogy a madár növekszik, úgy változik a felülnézeti képe is, és a rendszer képes a képek alapján becsülni a súlyt. A modell addig tanul, amíg pontosan meg nem határozza a madár súlyát, anélkül, hogy további mérési eszközökre lenne szükség. A cégvezető hozzátette:

A technológia további fejlesztési lehetőségei között szerepel, hogy a madár súlyából és testformájából az életkorára is következtetni tudjunk. Ennek abban van jelentősége, hogy elvileg az azonos életkorú és genetikai baromfiállomány súlyának is hasonlóan kell gyarapodnia. Ha a modell szerint az életkor kisebb – azaz több kisebb méretű madarat lát, akár állategészségügyi vagy más probléma is lehet a háttérben.

A kutatás során további kihívásokkal is szembesültek, mint például az adatok tárolása és továbbítása. „Naponta több százezer képet és súlyadatot gyűjtünk, így a helyi, baromfitelepen történő tárolás nem volt megoldható. Ezért a felhőalapú tárolási technológiák felé fordultunk, hogy biztonságosan és költséghatékonyan tudjuk kezelni az adatokat” – tette hozzá a vezérigazgató. A felhőszolgáltatás segítségével az adatokat tárolják, elemzik, majd visszajuttatják a gazdák számára. Egy egyszerű, webalapú applikáció révén a gazdák folyamatosan nyomon követhetik a madarak átlagsúlyát és annak változásait – akár kameránként -, valamint a rendszer szórásértéket is számol, ami segíti az állomány uniformitásának meghatározását.

Szórást is képes mérni

A gazdáknak nemcsak az átlagsúly fontos, hanem az is, hogy mennyire kiegyenlített az állomány növekedése. Ha a szórásérték nagy, az jelezheti, hogy nem egyenletes a fejlődés, ami különböző problémákra – például egészségügyi gondokra – utalhat.

Ez a technológia különösen fontos a hizlalási időszak utolsó napjaiban, amikor a madarak súlya kulcsfontosságú a vágóhíd számára.

A kutatócsoport munkája során a rendszer becslési pontosságát a vágóhídon mért súlyokkal hitelesítette, és 97 százalékos pontosságot értek el. „Ez azt jelenti, hogy a kamerák által készített képek és a hozzájuk társított adatok mindössze 3 százalékos hibahatáron belül működnek, ami rendkívül jó eredménynek számít” – mondta el Alexy Márta.

A jövőben elterjedhetnek a hasonló megoldások

A vezérigazgató szerint a jövőben az adatalapú technológiák szerepe tovább növekszik a baromfitermelésben, különösen a precíziós állattartás terén. „A baromfiszektorban szinte mindenhol kamerás megfigyelést alkalmaznak, de az adatok feldolgozása és továbbítása jelentős költségekkel járhat. Mi azon dolgozunk, hogy a lehető legkevesebb adatból is pontos eredményeket tudjunk biztosítani a gazdáknak.”

A precíziós megoldások révén a baromfitartók nemcsak időt és pénzt takaríthatnak meg, hanem a minőségi termelést is biztosítani tudják, ami a piac számára elengedhetetlen – tette hozzá a vezérigazgató.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
baromfi, agrárinnováció, innováció, precíziós, kacsa, szoftver, baromfitartás, baromfiágazat, digitális, mesterséges-intelligencia, agrárdigitalizáció, precíziós-állattartás, brojlercsirke,